24 ianuarie 2012

Resitean, traficant de persoane in Cehia


Politistii de frontiera orsoveni din cadrul Compartimentului de Combatere a Migratiei Ilegale si Infractionalitatii Transfrontaliere impreuna cu ofiteri din cadrul D.G.I.PI. - S.I.P.I. Mehedinti si sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. din Biroul Teritorial Mehedinti au documentat activitatea infractionala a unui resitean, care in perioada august 2011 - ianuarie 2012 a traficat pe relatia Romania - Cehia peste 70 de persoane din localitati apartinand judetelor Mehedinti si Caras Severin.Majoritatea persoanelor racolate si traficate nu aveau un loc de munca stabil, nu aveau instruire scolara si aveau o situatie materiala precara.Traficantul, M. Marian din municipiul Resita a obtinut din exploatarea prin munca a celor 70 de victime peste 20.000 de euro. 

Informatia

In luna august 2011, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Orsova apartinand Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara, au obtinut date si informatii ca M. Marian, in varsta de 27 ani, din municipiul Resita se ocupa cu “recrutarea” de persoane cu o stare materiala precara, de preferinta muncitori constructori carora le promitea locuri de munca in constructii, platite cu sume cuprinse intre 1700 si 2000 euro, in orase din Cehia.
In urma investigatiilor efectuate, politistii de frontiera orsoveni cu sprijinul ofiterilor din cadrul D.G.I.P.I. - S.I.P.I. Mehedinti, sub supravegherea procurorului D.I.I.C.O.T au documentat intreaga activitate infractionala derulata de catre M. Marian in perioada august 2011 - ianuarie 2012.

Modul de operare

Deplasandu-se frecvent in Cehia si avand relatii de afaceri cu diversi cetateni din aceasta tara, M. Marian a profitat de naivitatea unor persoane cu situatie materiala precara si fara instruire scolara si in perioada august 2011 - ianuarie 2012 a racolat si transportat din localitatile Turnu Severin, Toplet si Plugova, mai multe persoane carora le promitea locuri de munca in constructii in Cehia. Resiteanul racola persoanele respective din fata agentiilor de ocupare a fortei de munca, din randul persoanelor aflate in somaj, de profesie muncitori constructori, promitandu-le salarii intre 1700 si 2000 de euro, cazare si masa asigurate.
Ajunsi in Cehia, M. Marian ii punea pe muncitorii racolati la dispozitia patronilor de santier. Pentru fiecare persoana adusa la munca in aceasta tara resiteanul primea de la patronii cehi suma de 80 de euro.

Investigatiile

Efectuand cercetari, investigatii si activitati procedurale specifice pentru identificarea victimelor supuse traficarii in vederea exploatarii prin munca, procurorul D.I.I.C.O.T Mehedinti si politistii de frontiera orsoveni au identificat un numar de 7 persoane din judetele Mehedinti si Caras Severin, cu varste cuprinse intre 24 si 50 de ani care au fost traficate si exploatate prin munca in localitatile Podborany si Ludzec din Cehia de catre M. Marian.
Pe santierele de constructii victimele lucrau peste 12 ore pe zi indiferent de conditiile meteo, nu aveau nicio zi libera pe luna iar singurii bani primiti erau cele 1000 de coroane (40 de euro) saptamanal la o echipa de 5 persoane, bani necesari pentru mancare.
Mai mult, victimele erau inselate in sensul ca banii pentru munca prestata li se promiteau la finalizarea lucrarii insa cu o saptamana inainte de a fi gata lucrarea, acestia erau mutati pe alte santiere de constructii scopul fiind acela de a nu fi efectuata plata salariului.
Desi transportul unei persoane pana in Cehia costa aproximativ 80 de euro, persoanelor racolate, transportate si exploatate li se cerea de catre M. Marian suma de 170 de euro la urcarea in mijlocul de transport.
Din exploatarea prin munca a victimelor, resiteanul a obtinut in mod ilegal peste 20.000 de euro

Pedeapsa

La sfarsitul saptamanii trecute, instanta competenta din cadrul Tribunalului Mehedinti a admis propunerea procurorului din cadrul Biroului Teritorial Mehedinti din cadrul D.I.I.C.O.T. si a dispus luarea masurii de arest preventiv fata de M. Marian pentru comiterea infractiunii de trafic de persoane in forma continuata.
Daca va fi gasit vinovat acesta risca o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 3 si 15 ani.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana