1 iunie 2012

Curs national de pregatire in domeniul detectiei materialelor nucleare si radioactive organizat la Constanta


In perioada 28.05 - 01.06.2012, la sediul Garzii de Coasta din Constanta, s-a desfasurat "Cursul National privind prevenirea si combaterea activitatilor de trafic ilicit cu materiale nucleare si radioactive pe teritoriul Romaniei", activitate de pregatire a specialistilor din cadrul institutiilor nationale cu atributii in domeniul prevenirii si combaterii traficului ilicit cu materiale nucleare si radioactive.
Cursul de pregatire a fost organizat de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (C.N.C.A.N.) si Agentia Internationala pentru Energie Atomica (A.I.E.A.), in colaborare cu Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.
La activitate au participat reprezentanti ai institutiilor de cooperare din cadrul acestui program si anume specialisti din Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Inspectoratul General al Politiei Romane - Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate si Unitatea N.B.C., Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, Autoritatea Nationala a Vamilor, Serviciul Roman de Informatii, Agentia Nucleara si Pentru Deseuri Radioactive din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Departamentul Energiei din S.U.A.
Activitatea a constat in exercitii teoretice si practice, prezentari ale capabilitatilor institutiilor statului roman de interventie in cazul identificarii unui caz de trafic ilicit cu substante radioactive sau nucleare, prezentarea echipamentelor de detectie din dotarea Politiei de Frontiera Romane primite in cadrul programului intitulat Second Line of Defense (S.L.D.) - destinat detectiei la frontiera a materialelor nucleare si radioactive, precum si demonstratii practice ale A.I.E.A. privind modul de functionare a unor echipamente de detectie si identificare a materialelor radiologice.
Sesiunile de pregatire au fost sustinute de experti din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (A.I.E.A.) si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (C.N.C.A.N.), precum si de ofiteri specialisti in combaterea infractionalitatii transfrontaliere din cadrul I.G.P.F.
Informatii de background:
Programul Second Line of Defense (S.L.D.) destinat detectiei la frontiera a materialelor nucleare si radioactive in vederea prevenirii traficului ilicit cu aceste produse, reprezinta un program amplu ce urmareste dotarea a 600 de puncte de trecere a frontierei din peste 30 de tari ale lumii cu echipament specific.
La nivelul tarii noastre programul este implementat si gestionat de catre Ministerul Administratiei si Internelor - Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane, cu sprijinul Departamentului Energiei (D.O.E.) din cadrul Guvernului S.U.A, acesta reprezentand o donatie a guvernului american.
Second Line of Defense prevede, in principal, instalarea unor portal-monitoare ce detecteaza radiatii gama si neutroni in punctele de frontiera rutiere, navale si aeriene situate la frontiera externa a U.E., la granita cu Ucraina, Serbia, R. Moldova si Marea Neagra, cat si in cadrul Aeroportului International Henri Coanda - Bucuresti. Totodata, programul presupune realizarea unui sistem on-line de avertizare ce cuprinde o baza de monitorizare centrala, statii de alarma centrale si statii de alarma locale.
Implementarea Programului a inceput in P.T.F. Galati Rutier si in P.T.F. Galati Feroviar de la frontiera cu R. Moldova si a continuat la Marea Neagra, in Portul Constanta si Constanta Sud Agigea.
Tot in cadrul acestui proiect, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a primit din partea Departamentului Energiei din S.U.A. doua autovehicule dotate cu mijloace mobile de detectie a materialelor nucleare si radioactive, care sunt utilizate de catre ofiterii specializati in combaterea infractionalitatii transfrontaliere.
Programul Second Line of Defense (S.L.D.) se deruleaza in baza Acordului dintre Ministerul Internelor si Reformei Administrative din Romania si Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii cu privire la cooperarea in domeniul prevenirii traficului ilicit cu substante nucleare si alte materiale radioactive, semnat la data de 15.09.2008.
Pentru tara noastra implementarea programului Second Line of Defense conduce la intarirea rolului activ pe care Romania il are in regiune in solutionarea unor probleme majore precum lupta impotriva terorismului, promovarea parteneriatului strategic cu S.U.A. si promovarea intereselor de securitate ale statului roman.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana