21 iunie 2013

Cooperare eficienta la frontiera romano-moldoveana: sefii Politiilor de Frontiera din Romania si Republica Moldova au analizat eficienta actiunilor la frontiera comuna


In perioada 19-20.06.2013, o delegatie a Politiei de Frontiera Romane, condusa de inspectorul general, chestor sef de politie Ioan BUDA, a efectuat o vizita oficiala la Chisinau, in vederea participarii la o intalnire cu seful autoritatii de frontiera din Republica Moldova.
Cu aceasta ocazie, seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane, chestorul sef Ioan Buda, a discutat cu omologul sau, seful Departamentului Politiei de Frontiera din Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Dorin Purice, despre reforma si modernizarea institutiilor cu atributii la frontiera ale Romaniei si Republicii Moldova, structura, competentele si atributii institutionale, activitatile desfasurate si rezultatele inregistrate pe linia combaterii infractionalitatii tranfrontaliere, precum si tendintele fenomenului infractional la frontiera comuna.
Delegatiile celor doua state vecine au examinat eficienta monitorizarii comune a frontierei cu ambarcatiuni pe raul Prut, eficacitatea schimbului de informatii operative, precum si cooperarea bilaterala la nivel tactic.
Cei doi oficiali au constatat ca principalele riscuri la frontiera dintre cele doua state raman contrabanda cu tigari, migratia ilegala si traficul cu mijloace de transport furate, dar datorita actiunilor coordonate, frontiera comuna este mentinuta in stare de normalitate.
Totodata, reprezentantii celor doua institutii au dezbatut problemele actuale inregistrate la frontierele externe ale spatiului comunitar, precum si identificarea unor noi metode de cooperare bilaterala, intre autoritatile de frontiera ale celor doua state.
Partea romana a apreciat reforma institutionala ce a avut loc in cadrul Politiei de Frontiera a Republicii Moldova si a prezentat aspectele principale ale organizarii si functionarii Politiei de Frontiera Romane la nivel regional si local, avand in vedere ultima reorganizare ce a avut loc la sfarsitul anului 2011.
De asemenea, au fost discutate activitatile desfasurate in vederea dezvoltarii potentialului tehnic al institutiilor cu atributii la frontiera, fiind mentionata importanta dezvoltarii capacitatii de absorbtie a fondurilor externe.
Partile au analizat implementarea Planului privind dezvoltarea cooperarii institutiilor de frontiera ale Romaniei si Republicii Moldova pentru anul 2012, semnat la 29 noiembrie 2011, la Iasi (Romania) si au constatat ca prevederile acestuia au fost implementate cu succes.
Aceasta vizita se inscrie in programul derulat de Politia de Frontiera Romana in scopul intensificarii relatiilor de colaborare inter-institutionala internationala in domeniul frontalier, in vederea asigurarii securitatii frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana