7 februarie 2014

Cinci migranti somalezi si trei sirieni depistati de politistii de frontiera constanteni pe plaja din Vama Veche


Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au retinut pe plaja din Vama Veche, in apropierea frontierei cu R. Bulgaria, cinci migranti din Somalia si trei din Siria, care au incercat sa intre ilegal in tara cu scopul de a ajunge in tari din Vestul Europei. Migrantii au beneficiat de ajutorul unui facilitator, cetatean turc, care in schimbul unor sume de bani i-a transportat pe Marea Neagra cu o ambarcatiune de mici dimensiuni.
In urma actiunii de cooperare cu autoritatile de frontiera bulgare, facilitatorul turc a fost retinut in apele teritoriale ale Bulgariei.
In data de 06.02.2014, politistii de frontiera din cadrul G.N. Mangalia au desfasurat, in baza unei informatii primite de la SCOMAR, o actiune de combatere a migratiei ilegale in zona de competenta.
Astfel, in jurul orei 14.35, lucratorii nostri aflati intr-un punct de observare in apropierea plajei Vama Veche au observat o ambarcatiune de mici dimensiuni care se apropia de tarmul romanesc, venind dinspre R. Bulgaria.
La aproximativ 15 metri de plaja, din respectiva ambarcatiune au coborat opt persoane, cinci barbati si trei femei, care au fost retinute de politistii de frontiera romani.
Conducatorul ambarcatiunii a efectuat manevre de intoarcere spre apele teritoriale ale R. Bulgaria, fiind ulterior retinut de autoritatile din tara vecina.
Din verificari a rezultat faptul ca cinci dintre persoane sunt cetateni somalezi si trei sirieni, au varste cuprinse intre 16 si 32 ani, iar intentia lor era sa ajunga in tari precum Danemarca, Suedia si Germania.
Extinderea cercetarilor a stabilit ca cei opt migranti au plecat din tarile de origine spre Turcia, unde au fost racolati de un cetatean turc, care le-a promis in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 3.000 si 10.000 de euro, ca ii va transporta cu o ambarcatiune spre Romania.
In cauza, politistii de frontiera au intocmit actele premergatoare inceperii urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de intrare in tara prin trecerea ilegala a frontierei de stat, fapta prevazuta si sanctionata de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana