O grupare infractionala organizata din localitatea Strehaia specializata in activitati ilegale de evaziune fiscala, fraude vamale si spalare de bani ce avea ca finalitate obtinerea in mod injust a unor sume mari de bani de la bugetul de stat a fost destructurata de politistii de frontiera din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Mehedinti - I.T.P.F. Timisoara, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. Mehedinti.
Prin achizitionarea fictiva a unei cantitati de 775,385 tone de tabla silicioasa, transformarea fictiva a acesteia in deseuri, exportarea ei tot fictiva in India si incasarea in mod nejustificat a taxei pe valoarea adaugata de la bugetul de stat, gruparea infractionala a cauzat statului roman un prejudiciu in valoare de 1.322.378 dolari SUA.
In solutionarea cazului, politistii de frontiera, coordonati de procuror, au colaborat cu autoritatile din China, Danemarca si India.
Prin achizitionarea fictiva a unei cantitati de 775,385 tone de tabla silicioasa, transformarea fictiva a acesteia in deseuri, exportarea ei tot fictiva in India si incasarea in mod nejustificat a taxei pe valoarea adaugata de la bugetul de stat, gruparea infractionala a cauzat statului roman un prejudiciu in valoare de 1.322.378 dolari SUA.
In solutionarea cazului, politistii de frontiera, coordonati de procuror, au colaborat cu autoritatile din China, Danemarca si India.
Cercetarile
In perioada ianuarie 2013 - februarie 2014 politistii de frontiera judiciaristi din cadrul Biroului de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere apartinand Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Mehedinti au obtinut date si informatii si au documentat activitatea infractionala a noua cetateni romani (M. Nelu, in varsta de 38 ani, M. Verdeana, in varsta de 39 ani, M. Gheorghe, in varsta de 62 ani, R. Toma, in varsta de 42 ani, M. Marita, in varsta de 49 ani, T. Zamfira, in varsta de 44 ani, M. Duda, in varsta de 34 ani, M. Ion, in varsta de 40 ani si M. Zanfiruta, in varsta de 32 ani), toti cu domiciliul in localitatea Strehaia, care s-au constituit intr-un grup organizat ce avea drept scop achizitionarea fictiva de tabla silicioasa, transformarea acesteia in deseuri de tabla silicioasa, exportarea lor fictiva si incasarea in mod nejustificat a taxei pe valoarea adaugata de la bugetul de stat.
Prin exportul fictiv al cantitatii de 775,385 tone de deseuri de tabla silicioasa pe relatia Danemarca, cu destinatia de descarcare finala Mumbay - India, grupul infractional a "spalat" suma de 1.019.782 dolari SUA si a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 301.000 dolari SUA.
Modul de operare
Din cercetarile efectuate de catre politistii de frontiera judiciaristi mehedinteni, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. Mehedinti, s-a stabilit faptul ca M. Verdeana, sotul ei M. Nelu si socrul ei M. Gheorghe, membrii ai grupului infractional si administratori ai unor societati comerciale, s-au aprovizionat fictiv cu tabla silicioasa de la 46 de firme fantoma din tara pe care o transportau, tot fictiv, din localitatea Strehaia la o societate comerciala din Ramnicu Valcea al carui administrator era R. Toma, de asemenea membru al gruparii infractionale. Tabla silicioasa era transformata, fictiv, in deseuri de tabla silicioasa si era exportata tot fictiv, printr-o firma daneza, in India avand ca destinatie finala portul MUMBAY.
Desi aparent pare ilogic din punct de vedere economic sa "achizitionezi tabla silicioasa purtatoare de TVA, pe care sa o transformi in deseuri de tabla silicioasa, nepurtatoare de TVA si ulterior pe acestea sa le exporti in strainatate" acest procedeu are o explicatie logica in desfasurarea activitatii infractionale de catre membrii grupului si anume acestia incasau de la stat TVA pe baza facturilor fictive de aprovizionare de tabla silicioasa livrata si transformata in aceiasi zi in deseuri la o societate din Ramnicu Valcea, iar in final revenea la Strehaia de unde era exportata fictiv in India, printr-o firma daneza.
In fapt, societatea din Strehaia nu a achizitionat tabla silicioasa, iar facturile emise sunt false intrucat in realitate s-au livrat catre societatea din Ramnicu Valcea deseuri de tabla silicioasa recuperate din tole de transformator scoase din uz. Pe tot acest circuit Strehaia - Ramnicu Valcea - Strehaia, tabla silicioasa nu a fost supusa niciunei transformari sau modificari decat scriptic. In acest mod, membrii grupului infractional au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 301.000 dolari SUA.
In multe cazuri, cercetarile desfasurate de catre politistii de frontiera mehedinteni au scos la vedere situatii hilare prin aceea ca in multe cazuri transportul unor cantitati mari de tabla silicioasa (de exemplu 25 de tone, 11 tone, 13 tone) se efectuau pur si simplu cu autoturisme de clasa mica precum Dacia Logan, Ford Transit, Oltcit, ceea ce faptic este imposibil.
Toate facturile fiscale prin care membrii grupului infractional se aprovizionau cu tabla silicioasa erau emise de firme fantoma care nu existau efectiv unde aveau declarat sediul social.
Achizitionarea fictiva de tabla silicioasa si transformarea ei in deseuri de tabla silicioasa nu ar fi avut o justificare logica daca membrii grupului infractional nu ar fi avut garantia exportului in India prin intermediul unei societati daneze, activitate care se fundamenteaza exclusiv pe 39 de facturi de export (INVOICE) intocmite fictiv.
In fapt, marfurile nu au parasit niciodata portul Constanta, iar deseurile de tabla silicioasa au fost exportate fictiv. Punctul final al activitatii infractionale il constituie borderourile fictive si pe baza carora membrii grupului infractional din Strehaia au extras dintr-o banca suma de 1.019982,27 dolari SUA, virati in cont de firma daneza. Astfel, banii se "plimba" de la o societate comerciala la alta prin intermediul unor operatiuni tip "suveica" - operatiuni specifice activitatilor ce urmaresc spalarea banilor, prin scopul de a disimula originea ilicita a fondurilor si de aceea o parte a societatilor apartinand membrilor grupului infractional au dubla calitate de creditor si beneficiar in relatiile dintre ele.
In activitatea infractionala a grupului din Strehaia au mai fost atrasi livrand cantitati mari de tabla silicioasa cu facturi false si M. Marita, T. Zamfira, M. Duda, M. Ion si M. Zanfiruta, toti din localitatea Strehaia.
Pentru strangerea de probe au fost efectuate un numar de 18 perchezitii domiciliare in judetele Mehedinti, Dolj si Valcea in urma carora s-au ridicat mai multe documente si inscrisuri ce aveau legatura cu cauza.
Pedeapsa
In data de 29.01.2014, procurorul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti a emis rechizitoriul prin trimiterea in judecata a lui M. Nelu, M. Verdeana, M. Gheorghe, R. Toma, M. Marita, T. Zamfira, M. Duda, M. Ion si M. Zanfiruta pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala, frauda vamala si spalare de bani.
In cauza a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile ale inculpatilor, in vederea recuperarii prejudiciului.
Data fiind complexitatea cauzei se vor executa separat cercetari in colaborare cu autoritatile daneze, chineze si indiene, deoarece pentru alti doi invinuiti, imputerniciti ai firmei daneze s-a disjuns cauza.
Nota: Tabla silicioasa este o tabla cu grosimea de 0,2 - 1mm laminata din otel aliat cu siliciu, folosita ca material magnetic la constructia circuitelor magnetice ale masinilor si aparatelor electrice.