Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au continuat cercetarile in cazul ambarcatiunii suspecte din Marea Neagra, interceptata in ziua de miercuri 24 iulie a.c.
Dupa declansarea procedurilor specifice de escortare a ambarcatiunii in cauza la sediul Grupului de Nave Constanta, au fost demarate cercetarile la sediul Garzii de Coasta.
Politistii de frontiera au audiat persoanele adulte, stabilind faptul ca la bordul ambarcatiunii se aflau 2 cetateni georgieni, 44 de cetateni afgani, 5 iranieni si 3 pakistanezi, adulti si copii, intre care o fetita de 3 luni, care intentionau sa ajunga in mod ilegal in tara noastra, pentru ca apoi sa-si continue calatoria spre tari din Uniunea Europeana.
In urma cercetarilor a mai rezultat ca ambarcatiunea Moonlight a plecat in noaptea de 21/22 iulie a.c. dintr-un port situat pe coasta Turciei, fiind condusa de un cetatean georgian, in varsta de 29 ani, ajutat de un conational, in varsta de 30 de ani.
Fata de cei doi cetateni georgieni s-au intocmit actele premergatoare pentru savarsirea infractiunilor de trecere frauduloasa a frontierei de stat si trafic de migranti, fapte prevazute si sanctionate de art. 262, alin. 1, respectiv de art. 263, alin. 1 si 2 din Cod Penal, iar unul dintre ei, care a condus ambarcatiunea, mai este cercetat si pentru savarsirea infractiunii de conducere a unei nave de catre o persoana fara brevet sau certificat de capacitate corespunzator, fapta prevazuta si sanctionata de art. 2, alin. 1 din Legea 191/2003.
Cei doi cetateni georgieni au fost audiati in data de 24.07.2014 de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, care au dispus retinerea acestora pentru 24 ore, urmand ca in data de 25.07.2014 sa fie prezentati instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Intregul grup de migranti din Orientul Mijlociu a intrat in custodia Inspectoratului General pentru Imigrari, urmand a fi luate masurile legale ce se impun.
Reamintim ca, in data de 23.07.2014, politistii de frontiera din cadrul Sistemului Complex de Observare, Supraveghere si Control al Traficului la Marea Neagra - SCOMAR au identificat o ambarcatiune suspecta in Marea Neagra, fara pavilion arborat, la aproximativ 18 mile marine travers de plaja din Vama Veche, in zona de patrulare comuna romano-bulgara, care se apropia de apele teritoriale ale Romaniei.
Imediat, Garda de Coasta a dispus de urgenta efectuarea unei misiuni cu nava MAI 1105 Stefan cel Mare, aflata in misiune pe Marea Neagra, pentru identificarea si supravegherea ambarcatiunii suspecte.
Ambarcatiunea si-a continuat drumul, a intrat in apele teritoriale ale Romaniei, ocazie cu care s-a stabilit ca la bordul acesteia se afla un numar mare de persoane care au solicitat sprijinul politistilor de frontiera.
Drept urmare, politistii de frontiera au declansat procedurile specifice pentru o misiune de salvare pe mare, persoanele aflate pe ambarcatiune fiind transbordate pe nava MAI 1105 si conduse la sediul Grupului de Nave Constanta.