22 septembrie 2015

Cinci traficanti de migranti depistati la frontiera cu R. Moldova

  Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi au destructurat un grup infractional organizat format din cinci persoane, cetateni romani si moldoveni, care desfasura activitati ilicite pe linia migratiei ilegale.
In data de 21 septembrie a.c., pe raza municipiului Iasi, s-a realizat prinderea in flagrant a membrilor grupului in timp ce transferau sase imigranti dintr-un autoturism in altul pentru a fi transportati la frontiera de vest a Romaniei.
Dupa audierea persoanelor, procurorii D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de migranti, luand masura retinerii pentru 24 de ore fata de trei membri ai grupului, ceilalti doi fiind cercetati in stare de libertate.
In urma unor activitati informativ-operative, desfasurate in luna septembrie a.c., politistii de frontiera din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi si al Sectorului Politiei de Frontiera Raducaneni au derulat actiuni specifice pentru documentarea activitatii infractionale a unui grup infractional organizat care desfasura activitati ilicite pe linia migratiei ilegale.
Membrii grupului, format din 5 cetateni romani si din Republica Moldova, cu varste cuprinse intre 20 si 52 ani, aveau rolul de a prelua imigrantii intrati in Romania de pe teritoriul R. Moldova si de a-i transporta pana la frontiera de vest, primind in schimbul activitatii infractionale sume cuprinse intre 1.000 si 4.000 euro pentru fiecare persoana transportata.
In data de 21 septembrie a.c., incepand cu ora 06.30, in urma schimbului de informatii cu autoritatile de frontiera vecine, politisti de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi au monitorizat membrii gruparii in timp ce transportau un grup de imigranti de la frontiera cu R Moldova, pana in municipiul Iasi, unde au actionat pentru prinderea in flagrant a acestora. Traficantii transferau cele sase persoane, trei adulti si trei copii, dintr-un autoturism inmatriculat in judetul Iasi, in altul inmatriculat in Bulgaria, cu care urmau sa fie transportate pana la frontiera de vest a Romaniei.
Pentru continuarea cercetarilor, persoanele si autoturismele au fost conduse la sediul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi. Din cercetarile efectuate si in urma schimbului de informatii cu autoritatile de frontiera din Republica Moldova, lucratorii nostri au stabilit ca cei sase imigranti sunt cetateni afgani (doi adulti si trei minori) si un iranian.
Asupra membrilor grupului si in autoturisme au fost descoperite 14 telefoane mobile, diferite inscrisuri in legatura cu cauza, precum si diverse sume in bani (9.550 euro, 1.450 dolari SUA, 310 lei si 5.000 lei R. Moldova). Mijloacele de transport, in valoare de  9400 euro si bunurile descoperite au fost ridicate in vederea confiscarii.
In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor deconstituire a unui grup infractional organizat si trafic de migranti. Procurorii D.I.I.C.O.T - Serviciul Teritorial Iasi au dispus masura retinerii pentru 24 de ore fata de trei dintre membrii grupului, urmand a fi solicitata Tribunalului Iasi masura arestarii preventive,ceilalti doi fiind cercetati in stare de libertate.
La finalizarea cercetarilor cei sase imigranti au fost condusi si predati la Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru solicitantii de Azil Radauti.
Cercetarile continua, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.-Serviciul Teritorial Iasi, in vederea documentarii intregii arii infractionale.
Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana