3 septembrie 2015

Peste 300 monede susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural National, descoperite in bagajele unui cetatean elvetian, la aeroportul Henri Coanda


Autoritatile de frontiera de la Aeroportul International Bucuresti Henri Coanda au descoperit in bagajele de mana ale unui cetatean elvetian, 347 monede susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural National, care urmau a fi scoase din Romania fara documente legale.
In data de 02.09.2015, in jurul orei 14.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coanda - Otopeni, s-a prezentat, pe sensul de iesire din tara, cu destinatia Zurich, cetateanul elvetian Joel C., in varsta de 34 de ani.
Cu ocazia controlului de securitate efectuat de catre Brigada Antiterorista din cadrul S.R.I., s-a observat prezenta unei cantitati insemnate de monede in bagajele de mana ale acestuia.
Drept urmare, o echipa comuna formata din politisti de frontiera si lucratori vamali a procedat la efectuarea unui control amanuntit asupra bagajelor de mana ale barbatului, ocazie cu care au fost descoperite 347 monede vechi, pentru care acesta nu a putut prezenta documente legale.
La o prima evaluare, sapte dintre monede au fost identificate ca fiind de  provenienta romana antica, avand elemente distinctive ale bunurilor ce fac parte din Patrimoniul Cultural National.
Referitor la bunurile descoperite, barbatul a declarat ca intentiona sa transporte monedele in Elvetia si nu stia ca acestea nu pot fi scoase din tara fara certificat de import-export.
Ca urmare a celor constatate, autoritatile vamale au retinut monedele, ulterior acestea fiind predate Politiei de Frontiera pentru continuarea cercetarilor. Politistii de frontiera au intocmit barbatului dosar penal pentru savarsirea infractiunii de tentativa la efectuarea de export ilegal, iar monedele au fost trimise in vederea expertizarii la Muzeul National de Istorie al Romaniei, la finalizare urmand a lua masurile legale care se impun.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana