28 decembrie 2011

Punctul de Trecere a Frontierei romano-sarb de la Portile de Fier II, operationalizat in prezenta ministrilor de interne din Romania si Serbia


Punctul de Trecere a Frontierei romano-sarb de la Portile de Fier II a fost operationalizat, miercuri, 28 decembrie a.c., in cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul Administratiei si Internelor, Constantin Traian Igas, si ministrul Afacerilor Interne din Republica Serbia, Ivica Dacic.
In acest context, ministrul Traian Igas si-a exprimat convingerea ca, operationalizarea acestui punct de trecere a frontierei va contribui la fluidizarea traficului international de persoane si marfuri intre Romania si Republica Serbia.
In cadrul ceremonialului, ministrul Afacerilor Interne din Republica Serbia, Ivica Dacic, a prezentat, simbolic, pasaportul politistilor de frontiera romani pentru a efectua formalitatile la intrarea pe teritoriul national.
De asemenea, membrii celor doua delegatii au avut discutii bilaterale in cadrul carora au fost abordate subiecte legate de colaborarea dintre politiile nationale si de frontiera ale celor doua state, in domeniul prevenirii si combaterii criminalitatii. Cu acest prilej a fost analizata posibilitatea constituirii unor echipe comune romano-sarbe, care sa patruleze pe Dunare.
In contextul intalnirii, s-a mai discutat posibilitatea deschiderii, cu respectarea legislatiei UE si Schengen a unor puncte de mic trafic la frontiera dintre Romania si Serbia. 
Dupa operationalizarea Punctului de Trecere a Frontierei de la Portile de Fier II, cateva sute de cetateni - romani si sarbi - s-au prezentat pentru efectuarea formalitatilor de trecere a frontierei romano-sarbe.
La eveniment au participat, din partea Ministerului Administratiei si Internelor, seful Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale, chestor sef de politie Marian Tutilescu, adjunctul sefului Departamentului Ordine si Siguranta Publica, chestor principal de politie Lucian Guran, inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestor sef de politie Ioan Buda, seful Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara, chestor de politie Ioan Handra.
Din delegatia Republicii Serbia au facut parte seful Directiei Politiei de Frontiera, Nenad  Banovic, precum si adjunctul directorului Politiei, Branislav Mitrovic.
Pentru efectuarea controlului la frontiera in bune conditii, la punctul de trecere a frontierei aflat pe teritoriul Romaniei a fost incadrat personal specializat, fiind dotat cu tehnica de comunicatii si aparatura performanta, conform standardelor europene.
Totodata, autoritatile romane au obtinut avizele necesare de la Comisia Europeana pentru operationalizarea si deschiderea punctului de trecere in regim de trafic international de persoane si marfuri.
Punctul de frontiera roman dispune de un numar de 9 artere de circulatie, repartizate astfel (4 pe sensul de iesire din tara pentru autoturisme, autocare si automarfare; 4 pe sensul de intrare in tara pentru autoturisme, autocare si automarfare; 1 prevazuta cu rampa, pentru controlul si verificarea autovehiculelor - linia a  II-a de control).
Hotararea de infiintare a P.T.F. Portile de Fier II  a fost luata ca urmare a incheierii Acordului intre Guvern ul Republicii Socialiste Romania si Guvern ul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, la data de 10 septembrie 1976, de construire a sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier II.
Sistemul hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier II este construit peste fluviul Dunarea in sectorul Ostrovul Mare (Romania) - Prahovo (Iugoslavia), punctul de trecere a frontierei fiind situat la nord de acest sistem, la capatul podului de peste barajul care asigura legatura intre Romania si Republica Serbia.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana