18 noiembrie 2013

Monede si bancnote vechi de aproape 150 ani, ascunse in bagajele unui bihorean

Politistii de frontiera bihoreni au depistat un cetatean roman care intentiona sa scoata din tara 169 monede si150 bancnote foarte vechi, suspecte a face parte din Patrimoniul Cultural National.

In ziua de 17.11.2013, in jurul orei 08.00, la P.T.F. Bors, s-a prezentat pentru a iesi din tara, conducand un autoturism marca Seat, cetateanul roman Marcel G., in varsta de 36 ani, domiciliat pe raza jud. Bihor.
Cu ocazia controlului de frontiera, avand suspiciuni ca acesta ar transporta bunuri fara documente legale, politistii de frontiera bihoreni au efectuat un control amanuntit asupra mijlocului de transport si bagajelor celui in cauza.
La control, lucratorii nostri au descoperit, in rucsacul cetateanul roman Marcel G., 169 monede emise, incepand cu anul 1867, de autoritatile romane si 150 bancnote foarte vechi, emise incepand cu anul 1850, de autoritatile din Romania, Austria sau Ungaria, despre care exista suspiciuni ca pot face parte din Patrimoniul Cultural National.
Pentru ca obiectele respective nu erau insotite de certificat de export eliberat de Directia Cultura Culte si Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor si sunt suspecte ca pot face parte din Patrimoniul Cultural National, acestea au fost ridicate in vederea trimiterii spre expertizare catre o echipa de specialisti din cadrul Muzeului "Tarii Crisurilor".
Persoana in cauza a declarat ca nu stia ca aceste bunuri, descoperite asupra sa, pot face parte din patrimoniul cultural national, sau ca are nevoie de autorizatie speciala pentru a le transporta in strainatate, acesta intentionand sa participe in Ungaria la o expozitie numismatica.
Politistii de frontiera il cerceteaza pe barbat sub aspectul savarsirii infractiunii de "tentativa de export ilegal de bunuri culturale mobile", la finalizarea cazului urmand a fi luate masurile legale.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana