5 august 2015

Monede susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural National, descoperite la aeroportul Henri Coanda


Autoritatile de frontiera de pe Aeroportul International Bucuresti "Henri Coanda" au descoperit in bagajele de mana ale unui cetatean roman, 12 monede susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural National, care urmau a fi scoase din Romania fara documente legale.
In data de 04.08.2015, ora 14.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coanda - Otopeni, s-a prezentat pe sensul de iesire din tara, deplasandu-se catre zona de imbarcare, pe fluxul destinat persoanelor care nu au nimic de declarat, cu destinatia S.U.A., cetateanul roman Gheorghe O., in varsta de 70 de ani.
Actionand in baza unei analize de risc, cu ocazia controlului amanuntit efectuat asupra bagajelor de mana ale barbatului, politistii de frontiera impreuna cu lucratorii vamali au descoperit 12 monede, confectionate din metal de culoare galbena, posibil aur, susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural National al Romaniei, pentru care acesta nu a putut prezenta documente legale.
Unsprezece dintre monede aveau inscriptionate pe o fateta "Ardealul Nostru 1601-1918-1944", iar pe a doua fateta "Romania", iar cea de-a douasprezecea moneda avea inscriptionata pe o fateta "Carol I Rege al Romaniei", iar pe cealalta fateta "20 lei. Anul 1890".
Referitor la bunurile descoperite in bagajele sale, barbatul a declarat ca acestea i-au fost date de o cunostinta pentru a le duce fiului sau in S.U.A. Persoana in cauza a mai precizat faptul ca nu stia ca monedele nu pot fi scoase din tara fara certificate de import-export.
Ca urmare a celor constatate, politistii de frontiera au intocmit barbatului dosar penal pentru savarsirea infractiunii de tentativa la efectuarea de export ilegal, iar monedele au fost trimise in vederea expertizarii la Muzeul National de Istorie al Romaniei, la finalizare urmand a lua masurile legale care se impun.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana