30 martie 2016

Operatiuni desfasurate in Marea Mediterana de "nava amiral" a Politiei de Frontiera, aflata in misiune FRONTEX


Politistii de frontiera de pe nava "Stefan cel Mare" MAI 0201, aflati in Italia, in cadrul Operatiunii Maritime Comune EPN TRITON 2016, coordonata de Agentia FRONTEX, au incheiat cu succes mai multe misiuni de supraveghere a frontierei maritime, respectiv de cautare si salvare a persoanelor aflate in dificultate pe mare (Search and Rescue).
In cadrul misiunilor desfasurate pana in prezent, politistii de frontiera romani au salvat, transbordat si transportat, in baza solicitarilor Centrului de Coordonare al Operatiunii Frontex, 876 migranti, care se aflau in pericol pe ambarcatiuni de mici dimensiuni si supraaglomerate, ce navigau in Marea Mediterana si care, ulterior, au fost predati autoritatilor italiene pentru efectuarea formalitatilor specifice.
In data de 28 martie 2016, nava MAI 0201 "Stefan cel Mare", aflata in misiune de patrulare, in cadrul Operatiunii Maritime Comune EPN TRITON 2016 coordonata de Agentia FRONTEX a primit o solicitare din partea MRCC Rome (Centrul Maritim de Coordonare) sa intervina pentru salvarea mai multor migranti care se aflau in pericol de inec in apele internationale ale Marii Mediterane.
Politistii de frontiera romani au declansat misiunea de salvare pe mare, deplasandu-se la locul indicat, unde au identificat mai multe ambarcatiuni gonflabile pe care se aflau sute de persoane.
In urma evaluarii situatiei de la fata locului (supraaglomerarea barcilor si riscul iminent de a se scufunda), politistii de frontiera romani au transferat la bordul navei  Garzii de Coasta 381 persoane (copii, femei si barbati). Au fost efectuate procedurile specifice in astfel de cazuri la bordul navei (triere si evaluare medicala), ocazie cu care au stabilit ca imigrantii erau deshidratati, fapt pentru care le-au oferit asistenta, primul ajutor si mancare.
Persoanele in cauza au fost transportate in portul Trapani si predate autoritatilor italiene, pentru efectuarea procedurilor specifice.Participarea la actiune s-a desfasurat alaturi de autoritatile italiene si celelalte forte angrenate in operatiunea Frontex – TRITON 2016.
De la inceputul operatiunii TRITON 2016, in baza solicitarilor Centrului de Coordonare al Operatiunii Frontex, politistii de frontiera romani de pe nava Stefan cel Mare au salvat, transbordat si transportat alti 495 migranti care se aflau pe ambarcatiuni ce navigau in Marea Mediterana si care, ulterior, au fost predati autoritatilor italiene pentru efectuarea formalitatilor specifice.
Informatii de background:
Reamintim ca, in anul 2016, la frontierele maritime ale Italiei si Greciei, se desfasoara o noua etapa a Operatiunii Comune "TRITON 2016", organizata sub egida FRONTEX, in cadrul proiectului Reteaua Europeana de Patrulare (EPN), actiune la care participa, conform angajamentelor asumate de Romania ca stat membru, si Politia de Frontiera Romana, prin detasarea navei maritime de patrulare si interventie "Stefan cel Mare"– model OPV din cadrul Garzii de Coasta. Operatiunea se desfasoara in Marea Mediterana, timp de 3 luni, nava maritima de patrulare si interventie - tip OPV si echipajul aflat la bord desfasurand misiuni de patrulare, cercetare, de cautare si salvare, alaturi de celelalte state membre U.E. participante la misiune.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana