11 aprilie 2014

Politia de Frontiera Romana a obtinut locul I in cadrul premiilor europene SELEC, pentru succesul operatiunii "La piovra del Patron"


In data de 20 martie a.c., Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) a oferit premiile sale pentru cele mai bune rezultate in lupta cu criminalitatea transfrontaliera, pentru semestrul al II-lea al anului 2013, ocazie cu care Politia de Frontiera Romana, alaturi de autoritatile din Republica Moldova, a obtinut Premiul I pentru operatiunea "La Piovra del Patron".

Acest caz, solutionat in cursul anului trecut, a implicat productie ilegala si contrabanda de tigari, spalare de bani, piraterie, frauda etc. si a avut urmatoarele rezultate:
  • 38 de persoane au fost arestate in ambele tari;
  • o fabrica clandestina pentru productia de tigari si o linie de impachetare a tigarilor, precum si o instalatie pentru producerea de alcool contrafacut au fost descoperite in Romania;
  • au fost confiscate 382.129 pachete de tigari contrafacute, 13.911 kg tutun maruntit, 2.334.200 de ambalaje pentru pachetele de tigari "Plugarul", 2.841.000 timbre fiscale de Republica Moldova, alte materii prime necesare procesului de productie, 14 vehicule, 110.000 euro, 800 litri de alcool contrafacut, arme si munitie, 118 telefoane mobile, 10 grame de cannabis etc.
Valoarea estimativa a capturii a fost de 3,5 milioane euro iar prejudiciul adus statutului roman a fost de peste 4 milioane euro.
Autoritatile de la Politia de Frontiera Romana au fost premiate intr-un cadru festiv astazi, 11 aprilie 2014, la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera din Bucuresti.
La festivitate au participat reprezentantii Politiei de Frontiera Romana - dl. Liviu Galos, Inspector General Adjunct, dl. Bodgan Budeanu, sef Serviciu Combatere Migratie Ilegala si dl. Flavius Onofrei, comisar de politie la Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, precum si reprezentantii SELEC - dl. Cristian Duta, Directorul de Operatiuni SELEC si dl. Eliodor Tanislav, ofiterul de legatura roman din partea Politiei.
Premiile SELEC sunt oferite de doua ori pe an si reprezinta o recunoastere a activitatilor remarcabile din domeniul de aplicare a legii, fiind acordate acelor cazuri de succes, care folosesc canalele de comunicare SELEC si implica cel putin doua state membre. Scopul acestor premii este nu numai sa ofere un suport material dar mai ales sa ofere o motivatie autoritatilor de aplicare a legii din statele membre pentru a folosi reteaua de colaborare existenta la nivelul Centrului, cu scopul de a combate crima organizata in Sud-Estul Europei.
Cu prilejul inmanarii premiului, dl. Cristian Duta a declarat: "Aceasta recunoastere a activitatilor derulate de Politia de Frontiera Romana confirma colaborarea excelenta pe care Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) o are cu autoritatile de Politie si Politie de Frontiera dar si cu autoritatile vamale din tarile membre, iar rezultatele sunt vizibile. Principiul de baza al acestei colaborari il reprezinta sprijinul mutual in lupta impotriva crimei organizate, inclusiv al contrabandei de tigarete, iar in acest sens as dori sa mentionez ca in cadrul SELEC exista din anul 2003 un grup de lucru pentru combaterea fraudelor vamale si a contrabandei care are o activitate remarcabila.  Cu aceasta ocazie, as dori sa ii felicit pe colegii de la Politia de Frontiera Romana pentru perseverenta, profesionalismul si seriozitatea de care au dat dovada in cadrul Operatiunii La Piovra del Patron, care a avut ca rezultat anihilarea unui grup de crima organizata foarte periculos, care prin activitatea desfasurata a adus daune considerabile statului roman".
Misiunea SELEC:
Obiectivul SELEC, in cadrul cooperarii intre autoritatile competente, este de a oferi sprijin statelor membre si de a imbunatati coordonarea in prevenirea si combaterea criminalitatii, inclusiv a criminalitatii grave si a criminalitatii organizate, cand astfel de infractiuni implica sau par sa implice un element de activitate transfrontaliera.
SELEC este unica organizatie internationala de aplicare a legii in care ofiterii de legatura din partea autoritatilor politienesti si vamale din 12 state membre (Republica Albania, Bosnia si Hertegovina, Republica Bulgaria, Republica Croatia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Republica Elena, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Romania, Republica Serbia si Republica Turcia) lucreaza impreuna, coordoneaza investigatii comune si faciliteaza schimbul de informatii.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana