29 aprilie 2014

Politia de Frontiera Romana participa la Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale


In perioada 28-30 aprilie 2014, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane participa, pentru al treilea an consecutiv, la celebrarea Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, eveniment organizat in "Sala pasilor pierduti" din cadrul Palatului de Justitie.

Politia de Frontiera Romana participa la acest eveniment, organizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor  (A.N.P.C.P.P.S.) din Romania, cu un stand de prezentare prin care sunt evidentiate activitatile specifice derulate pentru combaterea traficului cu produse contrafacute, alaturi de alte autoritati publice cu atributii in domeniu (Ministerul Public, O.S.I.M., O.R.D.A., Politia Romana etc).
Protejarea drepturilor de proprietate intelectuala ca forma de actiune a institutiilor statului cu atributii in acest sens, aflata in atentia organismelor internationale precum si a evaluatorilor Uniunii Europene, a fost abordata ca o problema prioritara datorita pozitiei geo-strategice a Romaniei, situata la intersectia principalelor rute transfrontaliere din Asia, Orientul Mijlociu catre Uniunea Europeana.
De la aderarea la Uniunea Europeana, Politia de Frontiera Romana a abordat, dintr-o pozitie diferita, fenomenul de combatere a infractiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuala si industriala, deoarece printre cei afectati de acest fenomen se numara: titularii de drepturi, care sufera o importanta depreciere a marcii lor si a investitiilor pe care le fac in cercetare si dezvoltare, consumatorii, care isi pun sanatatea si viata in pericol cumparand produse de proasta calitate si nu in ultimul rand, bugetul de stat este afectat de pierderile fiscale.
In ultimii ani, Politia de Frontiera Romana a desfasurat actiuni de depistare si destructurare a gruparilor care au ca preocupare traficul cu produse piratate contrafacute, actionandu-se cu precadere in punctele de trecere a frontierei, dar si in zona de frontiera, constatandu-se fapte de incalcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuala cu preponderenta la intrarea in Romania.
Astfel, in urma acestor actiuni, in anul 2013, politistii de frontiera, impreuna cu lucratorii vamali, au depistat la frontierele Romaniei bunuri contrafacute purtand marci internationale protejate. Descoperirile - efectuate in baza informatiilor obtinute in urma analizei de risc pe principalele rute internationale de transport - au constat in:
 • 340.286 bucati articole de imbracaminte si lenjerie;
 • 194.608 bucati produse cosmetice si de parfumerie
 • 86.236 perechi incaltaminte;
Precizam ca bunurile contrafacute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fara valoare), acestea urmand a fi distruse dupa retinere, in conformitate cu prevederile legale.
In anul 2012, s-au depistat la frontierele Romaniei bunuri contrafacute purtand marci internationale protejate, dupa cum urmeaza:
 • 137.338 bucati articole de imbracaminte si lenjerie;
 • 41.070 bucati produse cosmetice si de parfumerie;
 • 53.302 perechi incaltaminte.
Pe linia Dreptului de proprietate intelectuala, in anul 2013 au fost depistate 283 fapte de natura infractionala, cu 31,6% mai mult comparativ cu anul 2012, cand au fost depistate 215 fapte infractionale.
Aceste actiuni au continuat si in anul 2014, in primele 3 luni ale acestui an fiind descoperite:
 • 5.748 bucati produse cosmetice si de parfumerie;
 • 39.126 perechi incaltaminte;
 • 37.920 bucati articole de imbracaminte si lenjerie.
Din analiza fenomenului infractional, rezulta ca rutele folosite pentru introducerea marfurilor contrafacute in Romania sunt:
 • Textile:
  • China - Romania - pe mare;
  • China - R. Moldova - Romania;
  • Turcia - Romania;
  • Turcia - Romania - R. Moldova.
 • Tigari:
  • Ucraina, Belarus, F. Rusa si R.Moldova - Romania - tari U.E.;
  • China, Hong Kong - Romania - tari U.E.;
  • Romania - tari U.E.
De asemenea, din cazuistica inregistrata in ultimii ani, s-a constatat ca produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adaugata mare si o rata ridicata a vanzarilor (produse cosmetice, piese de schimb auto, produse petroliere, pietre pretioase, produse din sticla, produse ceramice, textile, incaltaminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile, moneda). Datorita sumelor considerabile obtinute de pe urma acestor activitati, de sute de milioane de euro anual, fenomenul s-a extins aproape in toate tarile lumii.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana