In anul 2015 politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au efectuat, independent sau in cooperare cu alte institutii ale statului, actiuni preventive si de combatere a braconajului piscicol, atat in lacurile litorale, pe fluviul Dunarea, cat si la Marea Neagra, in urma carora, au ridicat in vederea confiscarii aproximativ 24 tone de peste si 32,5 tone de rapana (melci de mare), 1.222 plase si unelte de pescuit in lungime totala de 64.479 metri, 53 de ambarcatiuni si 30 de motoare de barca.
375 de persoane, cetateni romani si straini au fost cercetate de politistii de frontiera constanteni si tulceni sub aspectul savarsirii infractiunilor de braconaj piscicol.
In anul 2015, prin folosirea in comun a informatiilor, in cooperare cu Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura si Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au organizat si desfasurat 421 de actiuni de monitorizare si control a activitatilor de pescuit din zona de competenta maritima, fluviala pe Dunare, respectiv Delta Dunarii.
In urma actiunilor desfasurate pe raza judetelor Constanta si Tulcea, au fost intocmite un numar de 255 lucrari penale, au fost aplicate 111 contraventii (valoare totala 51.105 lei) si 52 de avertismente.
Politistii de frontiera au ridicat in vederea confiscarii 23.669,25 kilograme de peste din specii diferite, 32.488,23 kilograme specia rapana (melci de mare) si 324,8 kilograme icre, 53 de ambarcatiuni si 30 de motoare de barca, 3 dispozitive electrice artizanele de pescuit, 703 plase tip monofilament (in lungime totala de 46.936 metri), 340 de plase din material textil (lungime 17.543 metri) si 179 unelte de pescuit, valoarea totala a bunurilor fiind de 443.429,4 lei.
In activitatile ilegale au fost implicate 375 de persoane, cetateni romani si straini, cu varste cuprinse 16 si 70 de ani, carora politistii de frontiera le-au intocmit lucrari penale, fiind cercetati sub aspectul savarsirii infractiunilor de braconaj piscicol, fapte prevazute si sanctionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificata si aprobata prin Legea 317/2009.
Astfel de actiuni de prevenire si combatere a braconajului piscicol in zona de competenta vor continua si pe parcursul anului 2016, politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta urmand a actiona individual sau in cooperare cu reprezentantii altor institutii ale statului cu atributii in domeniu.
Cazuri reprezentative:
18 tone de rapana confiscate de politistii de frontiera in Portul Tomis din Constanta
Politistii de frontiera constanteni au identificat, pe raza Portului Turistic Tomis din municipiul Constanta, o ambarcatiune tip pescador in care se aflau cinci barbati care pescuisera aproximativ 18.182 kilograme din specia rapana, fara a indeplini conditiile legale.
Dupa ce in luna octombrie a anului 2015 au inregistrat doua cazuri importante de braconaj piscicol, in urma carora au ridicat in vederea confiscarii cantitatea totala de 11.186,65 kilograme produse din peste din specia rapana, pescuita in mod ilegal de 12 barbati membri de echipaj pe doua pescadoare sub pavilion Romania, in data de 04.11.2015, in jurul orei 03.00, politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta - Grup Nave Constanta, aflati in misiune pe raza Portului Turistic Tomis, au efectuat controlul unei ambarcatiuni tip pescador sub pavilion Romania, care tocmai se intorsese din largul Marii Negre.
La bordul navei se aflau cinci barbati, cu varste cuprinse intre 19 si 44 de ani, un cetatean turc si patru cetateni romani.
In urma controlului documentelor prezentate de comandantul pescadorului, un cetatean roman, in varsta de 44 ani, a rezultat faptul ca una dintre persoanele aflate la bord nu figureaza pe lista cu echipajul ca operatori/pescari autorizati, fapt care contravine prevederilor legale, iar jurnalele de bord sunt completate partial, sunt nesemnate, prezinta modificari, stersaturi, taieri si adnotari.
In continuarea cercetarilor, politistii de frontiera au descoperit in ambarcatiune cantitatea de 18.182 kilograme de rapana, in valoare de 10.727 lei, ce fusese pescuita si de o persoana care nu indeplineste conditiile legale, fapt pentru care a fost ridicata in vederea confiscarii si predata spre valorificare unei societati comerciale de profil conform procedurilor legale.
Pescadorul precum si toata aparatura, ansamblele, subansamblele si uneltele de pescuit tip beam-traul aflate la bord, au fost lasate in custodia comandantului navei, conform prevederilor legale, pana la finalizarea cercetarilor.
In cauza, politistii de frontiera efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de „pescuit comercial sau sportiv fara licenta sau autorizatie de pescuit", „detinerea, transportul sau comercializarea fara documente legale a pestelui, icrelor ori produselor din peste obtinute din pescuit", „detinerea si folosirea la pescuit de catre persoane neautorizate a uneltelor de pescuit tip comercial", fapte prevazute si sanctionate de art. 64, lit. a, h si i din O.U.G. 23/2008 modificata si aprobata prin Legea 317/2009, precum si "falsificarea sau distrugerea jurnalelor de bord ori de masini", fapta prevazuta si sanctionata de art. 14, alin. 1, lit. c din Legea 191/2003, privind infractiunile la regimul transportului naval.
Aproximativ o tona si jumatate de peste confiscata in judetul Tulcea
Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au depistat in zona de competenta din judetul Tulcea un cetatean roman care transporta, cu o ambarcatiune, cantitatea de 1.440 kilograme peste din specii diferite fara documente justificative.
In data de 21.12.2015, in jurul orei 21.30, politistii de frontiera din cadrul Sectorului P.F. Tulcea, in cooperare cu lucratori ai Serviciului Teritorial P.F. Tulcea, au actionat, in baza unei informatii, pe linia prevenirii si combaterii faptelor ilegale pe fluviul Dunarea.
Astfel, la intersectia canalelor Dunavat si Lipoveni din judetul Tulcea, a fost oprita pentru control o ambarcatiune cu motor condusa de cetateanul roman S.S., in varsta de 39 de ani, domiciliat in judetul Tulcea.
In urma verificarii ambarcatiunii a fost descoperita cantitatea de 1.440 kilograme peste in stare proaspata din speciile fitofag si platica pentru care persoana in cauza nu a putut prezenta documente justificative.
Fata de cele constatate, barbatul a declarat ca a achizitionat pestele de la pescarii din zona cu scopul revalorificarii ulterioare.
Politistii de frontiera au ridicat in vederea confiscarii cantitatea de peste, evaluata la 4.272 lei, care a fost predata spre valorificare unei societati comerciale de profil, conform procedurilor legale, precum si ambarcatiunea, motorul si rezervorul acesteia, o pereche de rame din lemn, bunuri in valoare de aproximativ 18.350 lei.
In cauza politistii de frontiera fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de ,,detinere, transport sau comercializare fara documente legale a pestelui", fapta prevazuta si pedepsita de art. 64 din O.U.G. 23/2008, modificata si aprobata prin Legea 317/2009.