28 ianuarie 2016

119 migranti care se aflau pe o barca gonflabila, in Marea Mediterana, au fost salvati si transferati autoritatilor italiene, in portul Lampedusa


Politistii de frontiera de pe nava "Stefan cel Mare" MAI 0201, aflata in misiune in Italia, in cadrul Operatiunii Maritime Comune EPN TRITON 2015/TRITON 2016, coordonata de Agentia FRONTEX, au salvat 119 migranti, din care 34 minori, care se aflau pe o barca gonflabila de mici dimensiuni, in Marea Mediterana.
Obiectivul principal al Operatiunii Comune TRITON 2015/TRITON 2016, organizata sub egida FRONTEX in cadrul proiectului Reteaua Europeana de Patrulare (EPN) este acela de a contracara fenomenul de migratie ilegala, precum si de cautare si salvare a personelor aflate in dificultate pe mare (Search and Rescue-SAR) la frontiera externa a Uniunii Europene.
In data 26 ianuarie 2016, in jurul orei 18.00, nava MAI 0201 "Stefan cel Mare", aflata in misiune de patrulare, in cadrul Operatiunii Maritime Comune EPN TRITON 2015/TRITON 2016 coordonata de Agentia FRONTEX (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) a primit o solicitare din partea MRCC Rome (Centrul Maritim de Coordonare) pentru a salva aproximativ 100 de persoane aflate pe o ambarcatiune gonflabila care se afla in pericol de scufundare in apele internationale ale Marii Mediterane.
In jurul orei 22.00, nava "Stefan cel Mare" a Politiei de Frontiera Romane a localizat ambarcatiunea gonflabila, la bordul careia se aflau peste 100 de persoane.In urma evaluarii situatiei de la fata locului (temperatura scazuta, supraaglomerarea barcii si riscul iminent de a se scufunda) politistii de frontiera romani au decis ca persoanele sa fie aduse la bord. Astfel, toti cei 119 imigrantii au fost transferati la bordul navei "Stefan cel Mare", unde personalul Politiei de Frontiera Romane le-a acordat asistenta si primul ajutor.
Imigrantii erau deshidratati si prezentau semne de hipotermie.Toti erau barbati, dintre care 34 minori, au declarat ca provin din Gambia, Senegal, Guineea Bissau, Liberia, Camerun, Sierra Leone si Mali si ca intentionau sa ajunga in Spatiul Schengen.
Nava Politiei de Frontiera a ajuns in data de 27.01.2016, in jurul orei 17.00 (ora Italiei), in  apropierea portului Lampedusa, unde imigrantii au fost preluati de ambarcatiunile  autoritatilor italiene.
Pe timpul imbarcarii migrantilor la bordul MAI 0201, in timpul deplasarii la locul de debarcare, cat si pe timpul debarcarii (activitati desfasurate pe mare), nu au fost probleme, activitatile desfasurandu-se in siguranta atat pentru migranti, cat si pentru echipaj.La finalizarea actiunii de salvare, nava "Stefan cel Mare" MAI 0201 si-a reluat misiunea in cadrul operatiunii Frontex.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana