29 noiembrie 2011

Cooperare intre institutiile de frontiera ale Romaniei si Republicii Moldova


Ministrul Administratiei si Internelor, Constantin Traian IGAS, s-a intalnit astazi, 29 noiembrie a.c., la Iasi, cu o delegatie din Republica Moldova, condusa de ministrul Afacerilor Interne, general de brigada Alexei ROIBU.
In prezenta celor doi ministri a fost semnat Protocolul intre Ministerul Administratiei si Internelor din Romania, prin Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si Serviciul Graniceri al Republicii Moldova privind consolidarea cooperarii la nivel central si teritorial, aprobat de catre prim-ministrul Romaniei, respectiv Planul privind dezvoltarea cooperarii institutiilor de frontiera ale Romaniei si Republicii Moldova pentru anul 2012.
Documentul semnat astazi de inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestor principal de politie Ioan BUDA si de directorul general al Serviciului Graniceri din Republica Moldova, maior Roman REVENCO, constituie baza juridica de cooperare intre cele doua tari in scopul prevenirii si combaterii criminalitatii transfrontaliere, asigurarii climatului de siguranta si a ordinii publice in zona de frontiera.
In acest context, ministrul Traian Igas a precizat ca "aceasta colaborare stabileste directii concrete de actiune pentru combaterea criminalitatii organizate, a migratiei ilegale, traficului de persoane, traficului de stupefiante, precum si asigurarea securizarii, in mod eficient, a frontierei externe a Uniunii Europene".
In cadrul intrevederii, cei doi oficiali au evaluat stadiul cooperarii intre cele doua ministere si au discutat aspecte privind combaterea migratiei ilegale, contrabandei si a altor fenomene infractionale la frontiera.
De asemenea, cele doua parti au stabilit continuarea procedurii privind realizarea de patrulari in sistem integrat pe raul Prut si pe sectorul comun al Dunarii, in baza planurilor comune, in scopul combaterii contrabandei cu tigari, a migratiei ilegale si a traficului cu mijloace de transport furate.
La finalul intrevederii, cei doi ministri au reafirmat necesitatea intensificarii colaborarii la frontiera, in vederea contracararii criminalitatii organizate transfrontaliere si au propus ca urmatoarea intalnire sa se desfasoare in format trilateral, impreuna cu ministrul de interne din Ucraina, la inceputul anului viitor, in Republica Moldova.
La discutiile bilaterale, din partea M.A.I., au participat seful Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale, chestor sef de politie Marian TUTILESCU, inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestor principal de politie Ioan BUDA, inspectorul general al Politiei Romane, chestor de politie Liviu POPA, precum si sefii inspectoratelor politiei de frontiera si politiei din judetele aflate la granita cu Republica Moldova.
Din delegatia Republicii Moldova a facut parte viceministrul Afacerilor Interne, general maior de politie Iurie CHEPTANARU, directorul general al Serviciului Graniceri, maior Roman REVENCO, precum si alti reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Graniceri.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana