18 noiembrie 2011

Grup infractional ce se ocupa de contrabanda cu tigari destructurat la Galati


Politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Galati - Biroul Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere, sprijiniti de lucratori din cadrul I.J.J. Galati, I.J.J. Vaslui si Politia municipiului Husi cu sprijinul consistent al S.R.I. - Directia Judeteana Galati si Vaslui, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galati, au anihilat o retea de contrabanda cu tigari provenite din Republica Moldova.
Astfel, in perioada mai 2010 - octombrie 2011, politistii de frontiera galateni sub coordonarea directa a procurorilor D.I.I.C.O.T - Serviciul Teritorial Galati, au monitorizat si documentat activitatea infractionala a unei grupari ce desfasura activitati ilegale in sfera contrabandei cu tigari, si care in acest interval de timp, au introdus ilegal in tara, in repetate randuri, insemnate cantitati de tigari.
Reteaua infractionala, care actiona pe raza judetelor Galati si Vaslui, era formata din cetateni romani si moldoveni si era sprijinita de doi fosti politisti de frontiera si un ofiter activ din cadrul I.J.P.F. Vaslui.
In data de 17.11.2011 au fost efectuate un numar de 14 perchezitii domiciliare in diferite locatii din jud. Galati si Vaslui, in urma carora politistii de frontiera au ridicat in vederea confiscarii 1200 pachete tigari de diferite marci cu timbru de acciza R. Moldova, 2.800 USD falsi, o arma de vanatoare detinuta ilegal, suma de 45.000 lei, un autoturism Audi A6, telefoane mobile, diferite inscrisuri si alte mijloace de proba.
Au fost audiate in cauza un numar de 16 persoane, iar pentru 7 dintre acestea a fost dispusa masura retinerii pentru 24 de ore.
Valoarea totala a prejudiciului calculat pana in acest moment se ridica la aproximativ 1.400.000 lei, persoanele fiind cercetate sub aspectul savarsirii infractiunilor de initiere, constituire si aderare la un grup infractional organizat si contrabanda in forma continua.
Investigatiile
Inca din luna octombrie 2009, politistii de frontiera galateni au intrat in posesia unor informatii conform carora pe raza judetelor Galati si Vaslui, actioneaza o retea de contrabanda cu tigari provenite din R. Moldova.
Astfel, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galati, au fost demarate actiunile specifice pentru probarea intregii activitati infractionale si tragerea la raspundere a membrilor retelei.
Investigatiile care s-au derulat pe parcursul mai multor luni de zile, au scos la iveala faptul ca reteaua este formata din cetateni romani si moldoveni.
O parte dintre membri, M.P., M.I., B.T., M.M., B. D., doi fosti lucratori ai I.J.P.F. Vaslui C.T. si A.L. precum si un ofiter activ tot din cadrul I.J.P.F. Vaslui care le inlesnea transportul tigarilor, aveau diferite roluri in cadrul gruparii, ocupandu-se cu trecerea tigarilor prin alte puncte decat cele destinate controlului vamal, depozitarea acestora si distribuirea pe piata neagra.
In urma actiunilor desfasurate politistii de frontiera au stabilit ca gruparea a introdus ilegal in Romania, in mod repetat, peste 144.158 pachete cu tigari ce au fost valorificate pe piata neagra.
Modul de actiune al retelei
Investigatiile au scos in evidenta faptul ca aceasta grupare infractionala era foarte bine organizata, modalitatea de actiune fiind urmatoarea:
  • tigarile de contrabanda erau procurate de persoane din R. Moldova si apoi erau trecute de catre membrii retelei peste raul Prut;
  • tigarile erau apoi transportate si depozitate la domiciliile unora dintre membrii gruparii, ulterior fiind distribuite pe piata neagra catre diferiti beneficiari.
De asemenea, s-a stabilit ca membrii retelei au actionat de mai multe ori in decursul lunilor de investigare.
Perchezitiile
In ziua de 17.11.2011, sub coordonarea directa a procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galati, lucratori din cadrul I.J.P.F. Galati - Biroul Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere, sprijiniti de lucratori din cadrul I.J.J. Galati, I.J.J. Vaslui si Politia municipiului Husi au organizat si efectuat simultan 14 perchezitii la domiciliile membrilor gruparii din judetele Galati si Vaslui.
Cu aceasta ocazie, au fost descoperite si ridicate in vederea confiscarii 1.200 pachete tigari de diferite marci cu timbru de acciza R. Moldova, 2.800 USD falsi, o arma de vanatoare detinuta ilegal, suma de 45.000 lei, un autoturism Audi A6, telefoane mobile, diferite inscrisuri si alte mijloace de proba.
Retinerile
In prezent, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galati, politistii de frontiera galateni efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de initiere, constituire si aderare la un grup infractional organizat si contrabanda in forma continua, fapte prevazute si pedepsite de legislatia in vigoare.
Politistii de frontiera au mai stabilit ca valoarea prejudiciului adus statului roman este de aproximativ 1.400.000 lei.
Pana in acest moment, pentru 7 dintre cele 16 persoane audiate a fost dispusa masura retinerii pentru 24 de ore, urmand a fi prezentati instantei cu propunere de arestare.
Politistii de frontiera galateni, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galati, continua cercetarile pentru stabilirea intregii activitati infractionale a acestui grup infractional, identificarea tuturor membrilor gruparii si tragere la raspundere penala.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana