25 martie 2013

Retea de traficanti de migranti sirieni, destructurata de politistii de frontiera constanteni

Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au destructurat o grupare de trafic de migranti formata din cetateni bulgari care racola si calauzea cetateni sirieni pentru a ajunge in state din Spatiul Schengen - Austria, Suedia, Belgia. In urma cercetarilor politistilor de frontiera romani, au fost retinuti trei cetateni bulgari, care sunt cercetati sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de migranti si trei cetateni sirieni care au intrat ilegal in tara noastra. Cetatenii sirieni plateau sume cuprinse intre 1.000 si 3.000 de euro traficantilor bulgari pentru a ajunge in Spatiul Schengen.

In data de 21.03.2013, in jurul orei 12.00, politistii de frontiera din cadrul S.P.F. Baneasa au monitorizat doua autoturisme, inmatriculate in Bulgaria si conduse de doi barbati, care solicitau localnicilor din satul Tudor Vladimirescu, jud. Constanta, informatii despre zona de frontiera.
Deoarece persoanele in cauza nu-si justificau prezenta in zona, politistii de frontiera au procedat la oprirea masinilor si legitimarea celor doi conducatori auto.
Cu aceasta ocazie, s-a stabilit ca cei doi sunt cetateni bulgari, iar la controlul autoturismelor au fost gasite mai multe harti, obiecte de imbracaminte cu inscrisuri arabe, file cu inscrisuri in limba araba, documente emise de autoritatile din Germania dar si bani - 500 de euro si 135 de lei.
Drept urmare, cei doi au fost condusi la sediul S.P.F., in vederea continuarii cercetarilor.
In data de 22.03.2013, in jurul orei 08.55, politistii de frontiera din cadrul S.P.F. Baneasa au observat alte doua persoane de sex masculin care se deplasau pe jos, dinspre linia de frontiera spre localitatea Baneasa.
Lucratorii nostri i-au legitimat pe cei doi, care au prezentat doua carti de identitate bulgaresti, insa la controlul amanuntit s-a stabilit ca una dintre ele este falsa, iar cel care a prezentat-o este de fapt cetatean sirian.
In aceeasi zi, in jurul orei 12.00, intr-o padure din apropierea localitatii Baneasa, politistii de frontiera au depistat alti doi barbati care au declarat ca sunt cetateni sirieni.
Acestia au recunoscut ca, impreuna cu cei doi barbati retinuti in aceeasi zi, au trecut ilegal frontiera din Bulgaria in Romania. Ei urmau sa se intalneasca cu doi cetateni bulgari care conduceau doua autoturisme, in localitatea Baneasa, pentru a fi transportati spre Spatiul Schengen.
Modus operandi
Din cercetarile efectuate s-a stabilit ca membrii retelei aduceau cetatenii sirieni, prin diferite rute (prin Grecia sau Turcia), in Bulgaria si ii cazau in Sofia cateva zile.
Traficantii au transportat migrantii in apropierea frontierei bulgaro-romane, de unde le-au indicat traseul pentru a trece ilegal frontiera, pe jos, acestia fiind calauziti de unul din membrii retelei.
Ulterior, doi dintre traficanti au intrat legal in Romania prin P.T.F. Ostrov, conducand doua autoturisme si s-au deplasat in localitatea Baneasa, jud. Constanta, de unde urmau sa preia migrantii.
Din declaratiile celor in cauza s-a stabilit ca s umele solicitate de membrii retelei cetatenilor sirieni pentru ajungerea in Bulgaria, transport, cazare in Sofia dar si facilitarea ajungerii in Spatiul Schengen (prin procurarea de documente bulgaresti false) erau cuprinse intre 1.000 - 3.000 euro.
Pedeapsa
Politistii de frontiera au intocmit dosare penale pentru trecere frauduloasa a frontierei celor trei cetateni sirieni, iar cetatenilor bulgari, Yordanov T., Mohamed S., Mirchev A., pentru infractiunea de trafic de migranti, toti fiind prezentati procurorilor in vederea luarii masurilor legale. Cele doua autoturisme, dar si mai multe telefoane mobile gasite asupra celor sase persoane au fost retinute in vederea confiscarii.
Cercetarile sunt continuate in colaborare cu autoritatile bulgare, pentru depistarea tuturor persoanelor implicate si stabilirea intregii activitati infractionale.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana