24 septembrie 2014

Cooperare in domeniul combaterii migratiei ilegale intre autoritatile de frontiera din Romania, Ungaria si Republica Moldova


La inceputul acestei saptamani, la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, a fost lansat proiectul "Cooperarea in domeniul combaterii migratiei ilegale si protectiei Drepturilor Omului", finantat de Regatul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian, la care participa autoritatile de frontiera din Romania, Ungaria, R. Moldova si reprezentanti ai societatii civile.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea securitatii cetatenilor prin dezvoltarea si eficientizarea cooperarii intre autoritatile de aplicare a legii din Romania, Ungaria si Republica Moldova, precum si reprezentanti ai societatii civile, in lupta impotriva migratiei ilegale calificate si a crimei organizate.
In cadrul proiectului, Politia de Frontiera Romana are rol de promotor si va coopera cu structuri similare din Republica Moldova si Ungaria, dar si cu Inspectoratul General pentru Imigrari si societatea civila, reprezentata de Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati.
Prin colaborarea in cadrul proiectului, participantii isi propun sa elaboreze un Ghid de bune practici in domeniul combaterii migratiei ilegale si protectiei drepturilor omului care va cuprinde, pe langa prevederile legislative europene si specifice pentru fiecare stat participant, modalitati de gestionare corecta si eficienta a migratiei ilegale si a crimei organizate dar si unele propuneri de imbunatatire a legislatiei si a practicii la nivel european.
Autoritatile implicate in proiect isi propun sa incerce o mai buna gestionare a fenomenului atat prin activitatile concrete prevazute dar si prin propunerile pe care le vor face specialistii din cele trei tari, care s-au angajat la realizarea ghidului.
Astfel, se va realiza un schimb de bune practici aplicate de autoritatile din Ungaria, Moldova si Romania, ca state de tranzit pentru fluxurile migratorii, in depistarea migrantilor in tentativa de trecere frauduloasa, pedepsirea calauzelor si respectarea in acelasi timp a drepturilor omului in cadrul procedurii de azil.
Accentul va fi pus pe descoperirea retelelor de criminalitate organizata, modul de operare, identificarea factorilor care le influenteaza tendintele si tehnicile de intervievare a migrantilor de catre autoritati.
Proiectul urmeaza sa se desfasoare pe o durata de 15 luni, in acest timp urmand sa aiba loc patru vizite de lucru (doua in Romania, una in Ungaria si una in R. Moldova) si un workshop in Romania si va avea o valoare de aproximativ 170.000 euro, fiind finantat de Regatul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana