25 mai 2012

Politia de Frontiera Romana, prezenta activa in cadrul Agentiei FRONTEX


In perioada 23 - 24.05.2012, la Varsovia - Polonia, inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestor sef de politie Ioan Buda, a participat la cea de-a 39-a intalnire a Consiliului Director al FRONTEX (Agentia Europeana pentru Managementul Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene ).
In aceeasi perioada, tot in Varsovia, a fost sarbatorita si Ziua Europeana a Politiilor de Frontiera, ocazie cu care o delegatie a Politiei de Frontiera Romane, condusa de inspectorul general, a participat activ la activitatile organizate de Agentia Frontex - stand-uri de prezentare, expozitii de tehnica si fotografii, sesiuni de lucru, discutii specializate si schimburi de experienta.
Astfel, cu ocazia desfasurarii intalnirii Consiliului Director Frontex, eveniment care a ajuns la cea de-a 39-a editie, Romania a fost reprezentata de seful Politiei de Frontiera Romane, chestor sef de politie Ioan Buda, membru titular in Consiliul Director al Agentiei.
Scopul acestei sesiuni de discutii (organizata, de altfel, trimestrial de catre Agentia FRONTEX) a fost de a analiza actiunile derulate pana in prezent sub egida agentiei europene, stadiul cooperarii operative intre statele participante in domeniul supravegherii si controlului granitelor, precum si masurile comune de viitor organizate sub egida FRONTEX.
De asemenea, la data de 24.05.2011, tot la Varsovia, Agentia Frontex a organizat Ziua Europeana a Politiilor de Frontiera (European Day for Border Guards).
Organizarea acestui eveniment a avut ca principal scop consolidarea si imbunatatirea comunitatii europene a politiilor de frontiera, prin afirmarea muncii celor 400.000 de politisti de frontiera ai Europei, fiind organizate o serie de dezbateri pentru a aborda diferite aspecte ale managementului frontierelor U.E.
Evenimentul se organizeaza anual, menirea acestuia fiind de a populariza bunele practici si experienta acumulata prin desfasurarea si participarea in activitati si proiecte coordonate de Agentia Frontex la frontierele externe ale Uniunii Europene si de a impartasi participantilor prioritatile pentru perioada imediat urmatoare.
Au avut loc discutii si schimburi de opinii intre reprezentantii cu functii de conducere ai autoritatilor de frontiera din Statele Membre, reprezentanti ai furnizorilor de servicii publice asociate acestui sector si ai companiilor producatoare de tehnologii si echipamente inteligente de supraveghere si control la frontiera.
Printre invitati s-au numarat reprezentanti ai Comisiei Europene, autoritatile Republicii Polone, conducerea Agentiei Frontex, agentiile partenere, organizatii internationale si reprezentanti ai conducerii Politiilor de Frontiera din Europa.
In cadrul evenimentului au fost organizate standuri de prezentare ale Politiilor de Frontiera din statele membre, avand loc prezentari de filme, expozitii de fotografii si tehnica.
Participarea la cele doua reuniuni reprezinta o dovada a implicarii Politiei de Frontiera Romane in derularea actiunilor organizate de Agentia Europeana FRONTEX, precum si o oportunitate pentru intarirea relatiile de cooperare cu autoritatile si organizatiile tarilor comunitare implicate in lupta impotriva criminalitatii organizate transnationale.
Informatii de background:
Agentia Europeana FRONTEX a luat fiinta in anul 2005 (a devenit operationala), in baza prevederilor articolului 2 din Regulamentul Consiliului Europei nr. 2007/2004. Agentia este principala institutie a Uniunii Europene pentru managementul frontierelor externe, asigurand coordonarea actiunilor Statelor Membre in implementarea masurilor comunitare din acest domeniu.
Operatiunile FRONTEX au ca principal obiectiv combaterea migratiei ilegale la nivelul Uniunii Europene, in baza analizelor de risc, fapt ce atrage increderea, suportul si participarea activa a tuturor Statelor Membre.
Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Politia de Frontiera Romana a devenit membru cu drepturi depline in cadrul Agentiei Europene FRONTEX.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana