22 mai 2013

Politistii de frontiera satmareni au predat proprietarului de drept doua obiecte de cult care fac parte din Patrimoniul Cultural National al Ungariei, furate de doi satmareni si depistate in Carei

Astazi, 22 mai a.c., in Punctul de Trecere a Frontierei Urziceni - Vallaj, judetul Satu Mare, a avut loc predarea oficiala catre proprietarul de drept a celor doua obiecte de cult, in valoare de aproximativ 30.000 de euro, care fac parte din Patrimoniul Cultural National al Ungariei.
Obiectele, furate de catre doi satmareni, au fost descoperite de catre politistii de frontiera din cadrul SPF Carei, in cursul lunii aprilie.
Predarea a avut loc in prezenta unei delegatii din cadrul Inspectoratului de Politie Budapesta.
Obiectele de cult inapoiate constau in doua cupe:
  • una din argint care simbolizeaza cele sapte zile ale saptamanii ale zeilor romani, de Jorg Kottimeir, evaluata la 8 milioane de forinti
  • cea de-a doua, din cocos placata cu argint care prezinta urme de suflare cu aur si are semne minore de uzura din secolul XVII-lea, in valoare de 600.000 forinti.
Aceste bunuri au fost descoperite in urma unei actiuni a politistilor de frontiera satmareni din cadrul S.P.F. Carei in colaborare cu ofiteri D.I.P.I, sub indrumarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Carei desfasurata in lunile martie si aprilie 2013.
Inca din luna martie 2013, politisti de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Carei - I.T.P.F Sighetu Marmatiei s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca mai multe persoane de pe raza municipiului Carei, judetul Satu Mare, detin si intentioneaza sa comercializeze, pe teritoriul Romaniei, bunuri de cult si antichitati care fac parte din Patrimoniul Cultural National al Ungariei.
La inceputul lunii aprilie a.c., politistii de frontiera, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Carei si cu sprijinul de specialitate al ofiterilor D.I.P.I, au demarat mai multe activitati informativ-operative, precum si de monitorizare a persoanelor in cauza.
Drept urmare, in data de 19 aprilie a.c., in jurul orei 12.00, doua dintre persoanele monitorizate, cetatenii romani, A. Cristian, in varsta de 32 ani si V. Norbert, de 34 ani, ambii din Carei, judetul Satu Mare, au fost prinse in flagrant in timp ce intentionau sa vanda, pe raza localitatii de domiciliu, doua obiecte de cult contra sumei de 17.500 de euro.
Cu aceasta ocazie s-a procedat la retinerea si imobilizarea celor doi tineri, asupra lor fiind gasite intr-un rucsac o cupa din argint si o cupa din cocos, bunuri ridicate in vederea confiscarii.
Cupele au fost declarate ca fiind furate din data de 28 februarie a.c., dintr-o colectie privata ce apartinea unui cetatean maghiar si caruia, la momentul respectiv, i-au disparut in total 39 de asemenea obiecte.
Celor in cauza le-au fost intocmite dosare penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de tainuire la furt si introducerea pe teritoriul statului roman, precum si detinerea, comercializarea, organizarea de expozitii sau orice operatie privind circulatia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat strain, conform dispozitiilor legale ale statului respectiv, si care au fost exportate ilegal.
Pe tot parcursul anchetei, politistii de frontiera romani au colaborat cu politia maghiara, care la randul ei a desfasurat mai multe perchezitii domiciliare, pe teritoriul propriu, in vederea depistarii si celorlalte obiecte de cult.
Astazi, 22.05.2013, ora 14.00, bunurile recuperate au fost inmanate proprietarului de drept, care a multumit politistilor de frontiera romani pentru modul in care au actionat pentru solutionarea acestui caz.
Totodata, reprezentantii I.T.P.F. Sighetu Marmatiei si cei din cadrul Inspectoratului de Politie Budapesta si-au exprimat aprecierea pentru buna colaborare derulata intre institutiile celor doua state in ultima perioada de timp si au subliniat necesitatea continuarii acesteia in scopul prevenirii si combaterii eficiente a infractionalitatii transnationale.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana