15 mai 2012

Zeci de focuri de arma la frontiera de nord, est si in Portul Constanta pentru retinerea contrabandistilor de tigari


In ultimele 24 de ore, politistii de frontiera din Maramures, Botosani, precum si cei din Portul Constanta, au desfasurat in zona de competenta mai multe actiuni pentru combaterea contrabandei cu tigari.
Pentru retinerea contrabandistilor care nu s-au supus somatiilor, politistii de frontiera au fost nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare, fiind trase, cu respectarea prevederilor legale, mai multe focuri de arma.

In urma actiunilor, politistii de frontiera au confiscat peste 40.000 pachete de tigari, mai multe persoane, cetateni romani, ucraineni si un egiptean, fiind cercetate pentru contrabanda cu tigari.
  • Azi noapte, in jurul orelor 02.30, pe timpul executarii unei misiuni specifice in zona de competenta, politistii de frontiera din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Botosani au observat, cu ajutorul aparaturii de supraveghere pe timp de noapte, la malul raului Prut, doua autoturisme de teren, care nu-si justificau prezenta in zona.
    Politistii de frontiera au procedat la interceptarea celor doua autoturisme, care se deplasau dinspre malul raului Prut catre interiorul tarii, pe directia localitatii Crasnaleuca.
    Conducatorii celor doua autoturisme de teren, inmatriculate in Irlanda, respectiv Marea Britanie, au ignorat semnalele legale ale politistilor de frontiera, incercand sa profite de terenul accidentat si sa fuga din zona, fapt pentru care politistii au fost nevoiti sa traga 10 focuri de avertisment in plan vertical, iar 12 spre anvelopele celor doua autoturisme, respectandu-se prevederile legale.
    In urma actiunii desfasurate, cele doua autoturisme au fost blocate de politistii de frontiera, fara a fi inregistrate victime.
    In timpul cercetarilor efectuate, politistii au stabilit ca cei doi soferi sunt cetatenii romani V.H. si S.M., in varsta de 19 respectiv 31 ani, ambii domiciliati in judetul Botosani.
    Totodata, s-a mai stabilit ca in masini se aflau 26 de colete cu tigari, care contineau cantitatea de aproximativ 40.000 pachete tigari, care au fost introduse ilegal in Romania peste raul Prut cu ajutorul unei ambarcatiuni.
    Cercetarile continua in comun cu autoritatile de frontiera din R. Moldova pentru stabilirea intregii activitati infractionale, la finalizare urmand a fi luate masurile legale ce se impun.

  • O actiune similara de prindere in flagrant a unui grup de contrabandisti cu tigari au derulat azi noapte si politistii de frontiera din cadrul Sectorului PF Sighetu Marmatiei. Acestia au observat mai multe persoane care au trecut apa raului Tisa din Ucraina in Romania , cu ajutorul unei barci pneumatice.
    Un echipaj al politiei de frontiera a intervenit pentru retinerea grupului, fiind efectuate somatiile legale prin voce. Persoanele in cauza nu s-au supus somatiilor, incercand sa se retraga pe teritoriul statului ucrainean, fapt pentru care politistii de frontiera au executat 6 focuri de avertisment in plan vertical.
    Nici de aceasta data cei in cauza nu s-au supus somatiilor, iar unul din barbati a incercat sa agreseze un politist de frontiera, fapt pentru care lucratorul nostru a executat 4 focuri de arma la nivelul membrelor inferioare ale acestuia, in conformitate cu prevederile legale in vigoare si fara a fi incalcat teritoriul statului vecin.
    In urma actiunii au fost retinuti doi barbati, cetateni ucraineni, restul reusind sa sara in apa raului Tisa , retragandu-se pe teritoriul ucrainean.
    Au fost anuntate imediat autoritatile de frontiera ale statului vecin, care au anuntat partea romana ca au retinut pe malul ucrainean trei barbati si mai multe baxuri cu tigari pe care cei in cauza urmau sa le introduca ilegal in Romania . Conform informarii autoritatilor ucrainene, unul din barbati prezinta doua plagi posibil prin impuscare in mana si picior, insa viata nu ii este pusa in pericol, fiindu-i acordate ingrijirile medicale necesare.
    In cauza se efectueaza cercetari pentru savarsirea infractiunilor de contrabanda si trecere ilegala a frontierei de stat.
    Cercetarile sunt continuate impreuna cu autoritatile de frontiera Ucrainene in vederea depistarii tuturor persoanelor implicate si a documentarii intregii activitati infractionale.

  • Si politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au fost nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare, in conditiile legii, pentru retinerea unui marinar egiptean care transporta 10.000 de tigarete netimbrate in Portul Constanta.
    In data de 15.05.2012, in jurul orei 06.00, politistii de frontiera au actionat in zona de responsabilitate a Grupului de Nave Constanta pentru retinerea unei persoane care transporta doi saci din rafie incarcati cu pachete de tigari.
    Deoarece persoana in cauza a ignorat somatiile verbale, incercand sa fuga, politistii de frontiera au fost nevoiti sa execute trei focuri de avertisment in plan vertical in conditiile legii.
    Dupa retinerea persoanei in cauza, identificata ca fiind cetatean egiptean in varsta de 24 ani, s-a stabilit faptul ca acesta transporta 10.000 de tigarete netimbrate purtand marcile Capital si Karelia.
    Cetateanul egiptean a declarat ca este marinar pe o nava ancorata in Portul Constanta si intentiona sa comercializeze respectivele tigarete la diversi lucratori de pe platforma portuara.
    Intreaga cantitate de tigarete a fost ridicata in vederea confiscarii.
    Marinarului egiptean i-au fost intocmite actele premergatoare sub aspectul savarsirii infractiunii de colectare, detinere, producere, transportul, preluare, depozitare, predare, desfacere si vanzare bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscand ca acestea provin din contrabanda sau sunt destinate savarsirii acesteia.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana