19 octombrie 2015

Aproximativ 5 tone de rapana si peste o tona de peste confiscate de politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta


Politistii de frontiera constanteni au identificat in Portul Constanta cinci cetateni romani care pescuisera aproximativ 5 tone de produse din peste din specia rapana, fara a indeplini conditiile legale.
De asemenea, si politistii de frontiera tulceni au identificat trei barbati care transportau fara documente legale, cu o ambarcatiune cu motor, respectiv cu un autoturism, peste 1 tona de peste din specii diferite si plase de pescuit, in lungime de aproximativ 900 de metri.
  • In data 16.10.2015, politistii de frontiera din cadrul Grupului de Nave Constanta, aflati in misiune pe raza Portului Constanta, au efectuat controlul unei ambarcatiuni tip pescador sub pavilion Romania, din care cinci barbati efectuau operatiuni de descarcare a unor saci din rafie incarcati cu produse din peste din specia rapana in cochilie.

    In urma verificarii documentelor prezentate de comandantul ambarcatiunii, un cetatean roman in varsta de 23 de ani, s-a constatat ca acesta nu detinea permis de pescuit eliberat de autoritati, pentru uneltele folosite la aceasta activitate, respectiv unelte de pescuit tip beam-traul (sistem de plase atasat unui plug folosit la pescuit pe fundul marii).

    Astfel, politistii de frontiera au ridicat in vederea confiscarii cantitatea de 4.744,65 kilograme rapana, care a fost predata unei societati comerciale de profil, conform procedurilor legale. De asemenea, a fost indisponibilizata ambarcatiunea, precum si toata aparatura, ansamblele, subansamblele si uneltele de pescuit tip beam-traul aflate la bord, bunuri evaluate la aproximativ 1.075.000 lei.

    In cauza, politistii de frontiera efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de "pescuit comercial sau sportiv fara licenta sau autorizatie de pescuit", "detinerea, transportul sau comercializarea fara documente legale a pestelui, icrelor ori produselor din peste obtinute din pescuit" si "detinerea si folosirea la pescuit de catre persoane neautorizate a uneltelor de pescuit tip comercial", fapte prevazute si sanctionate de art. 64, lit. a, h si i din O.U.G. 23/2008 modificata si aprobata prin Legea 317/2009.
  • La sfarsitul saptamanii trecute, politistii de frontiera din cadrul Grupului de Nave Sulina au observat in zona de competenta o ambarcatiune cu motor ascunsa in vegetatie, din care doua persoane de sex masculin pescuiau pe lacul Iacub.

    In urma controlului specific, politistii de frontiera au descoperit, in barca, zeci de kilograme de peste din specia caras pentru care cei doi barbati, cetateni romani, in varsta de 33, respectiv 46 ani, din judetul Tulcea, nu au putut prezenta documente justificative.

    Extinderea cercetarilor a condus la identificarea a opt setci tip monofilament si 9 setci din ava tip fir textil cu captura de peste in ele pe care cei doi barbati le lansasera la apa.

    Politistii de frontiera au ridicat in vederea confiscarii cantitatea totala de 172 kilograme peste din specia caras, plase in lungime de aproximativ 900 de metri, ambarcatiunea cu motorul, un rezervor si doua rame, bunuri evaluate la aproximativ 18.800 lei.

    In cauza, politistii de frontiera efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de "pescuit comercial sau sportiv fara licenta sau autorizatie de pescuit", "detinerea, transportul sau comercializarea fara documente legale a pestelui, icrelor ori produselor din peste obtinute din pescuit" si "detinerea si folosirea la pescuit de catre persoane neautorizate a uneltelor de pescuit tip comercial si tip monofilament", fapte prevazute si sanctionate de art. 64, lit. a, h si i din O.U.G. 23/2008 modificata si aprobata prin Legea 317/2009.
  • In data de 18.10.2015, politistii de frontiera din cadrul S.P.F. Isaccea au identificat, in zona de competenta, un cetatean roman, Ioan S., in varsta de 59 de ani, care intentiona sa comercializeze cantitatea de 971 kilograme peste din diferite specii fara documente legale, dintr-un autoturism marca Iveco.


    Cantitatea de peste a fost ridicata in vederea confiscarii, iar in cauza politistii de frontiera efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de "detinerea, transportul sau comercializarea fara documente legale a pestelui, icrelor ori produselor din peste obtinute din pescuit".

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana