29 octombrie 2015

Grup infractional specializat in contrabanda, destructurat de politistii de frontiera si procurorii D.I.I.C.O.T.

Politistii de frontiera din cadrul I.T.P.F. Iasi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iasi, cu suportul de specialitate al D.G.A. - S.T. Iasi si Directiei de Operatiuni Speciale au destructurat o grupare infractionala care desfasura activitati ilicite in sfera contrabandei cu tigari si care actiona pe raza judetului Iasi. In data de 28 octombrie a.c.,  politistii de frontiera, in colaborare cu efective de jandarmi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile Bacau, au desfasurat 47 perchezitii domiciliare, la mai multe adrese de pe raza judetului Iasi.
In urma perchezitiilor au fost ridicate in vederea confiscarii: 21.139 pachete tigari de diferite marci in valoare totala de 186.868 lei, 30.5 litri alcool, in valoare de 675 lei, 108 telefoane mobile, 102 cartele telefon, 4 laptopuri, 1 PC, 2 tablete, 1 TV LED, 8 memory stick, 1 external HD, 2 statii radio, 4 arme albe, 8 autovehicule in valoare totala de 321.324 lei, importante sume de bani (62.773 lei, 4.420 Euro si 500 dolari) si alte obiecte/inscrisuri utile cauzei.
In perioada documentarii activitatii infractionale, politistii de frontiera au mai descoperit si retinut in vederea confiscarii cantitatea de peste 31.000 pachete cu tigari diferite marci provenite din contrabanda, in valoare de peste 275.030 lei.
Dupa audierea a 28 persoane suspecte (care faceau parte din grupare), procurorii D.I.I.C.O.T. - S.T. Iasi au dispus masura retinerii pentru 24 de ore fata de 10 dintre acestia.


Monitorizarea membrilor gruparii si modus operandi
In urma unor activitati informativ-operative, desfasurate in perioada aprilie 2014 - octombrie 2015, politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iasi, cu suportul de specialitate al D.G.A. - S.T. Iasi si al Directiei de Operatiuni Speciale - I.G.P.R., au derulat actiuni specifice pentru documentarea activitatii unui grup infractional organizat care avea preocupari ilicite in sfera contrabandei cu tigari si care actiona pe raza judetului Iasi.
Astfel, s-a stabilit ca gruparea are in componenta cetateni romani si moldoveni, iar liderul acesteia este cetateanul din Republica Moldova A.I., in varsta de 20 ani, acesta fiind furnizorul tigarilor de pe teritoriul statului vecin si cel care organiza comiterea fiecarui act de contrabanda. Totodata, acesta relationa cu beneficiarii tigarilor de pe teritoriul Romaniei cu privire la cantitatile ce urmau a le fi livrate si sumele de bani pe care le primea de la acestia. Din actele administrate la dosarul cauzei rezulta ca numitul A.I. a actionat pe doua zone distincte situate la frontiera cu Rep. Moldova, stabilind relatii cu cetateni romani care domiciliaza in apropierea raului Prut, pentru comiterea constanta de acte de contrabanda.
Totodata, s-a stabilit faptul ca "mana dreapta" a acestuia pentru derularea cu succes a actelor de contrabanda si pentru colectarea sumelor de bani de la beneficiari este cetateanul moldovean I.M., in varsta de 21 ani, care se deplasa frecvent in Romania pentru a-i sprijini pe ceilalti membri ai retelei sa transporte "in siguranta" cantitatile de tigari catre beneficiari. Acesta tinea sub observatie itinerariile de deplasare a autoturismelor incarcate cu tigari si circula deseori in postura de antemergator al acestora pentru a putea observa si semnaliza din timp eventuale patrule de politie, care ar fi putut pune in pericol operatiunile. De asemenea, acesta era cel care, atunci cand tigarile ajungeau la destinatie, contacta beneficiarii si prelua de la acestia contravaloarea tigarilor, iar la indicatiile lui A. I. ii platea pe cei care transportau efectiv cantitatile de tigari.
Nivelul doi al grupului era constituit din 6 persoane care au actionat, sub coordonarea si indrumarea liderilor gruparii si erau beneficiarii cantitatilor de tigari, pe care le achizitionau de la A. I., in urma intelegerii prealabile cu acesta si care le distribuiau mai departe pe piata neagra din municipiul Iasi, urmarind obtinerea ilicita de beneficii financiare.
Nivelul al treilea era constituit de 10 cetateni romani care domiciliaza in zona de frontiera a Romaniei cu Republica Moldova si care relationau direct cu liderul grupului pentru organizarea si comiterea actelor de contrabanda. Acestia primeau personal coletele cu tigari, dupa ce erau trecute peste raul Prut, din Rep. Moldova, de catre A. I. impreuna cu complici ai acestuia, si, ulterior, le predau altor persoane care le transporta catre beneficiari.
Nivelul al patrulea era constituit din alte 11 persoane racolate de membrii gruparii pentru a transporta tigarile provenite din contrabanda sau pentru a supraveghea itinerariile de deplasare, contra unor sume de bani, fiind identificati, iar unii dintre acestia au fost prinsi in flagrant.

Perchezitiile
Activitatea de documentare a fost incheiata in data de 28 octombrie a.c., cand politisti de frontiera din cadrul I.T.P.F. Iasi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iasi, impreuna cu efective de jandarmi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau, au efectuat 47 perchezitii domiciliare la mai multe adrese de pe raza judetului Iasi, fiind identificate 28 persoane suspecte ca fac parte din gruparea infractionala si aduse la audieri.
In urma perchezitiilor, au fost descoperite si ridicate/indisponibilizate in vederea continuarii cercetarilor: 21.139 pachete tigari de diferi marci, in valoare totala de 186.868 lei, 30.5 litri alcool, in valoare de 675 lei, 8 autovehicule (Mercedes, Volkswagen, Ford Mazda, Opel, Dacia) in valoare totala de 321.324 lei, importante sume de bani (62.773 lei, 4.420 Euro si 500 dolari), 108 telefoane mobile, 102 cartele telefon, 4 laptopuri, 1 PC, 2 tablete, 1 TV LED, 8 memory stick, 1 External HD, 2 statii radio, 4 arme albe si alte obiecte/inscrisuri utile cauzei.
In perioada documentarii activitatii infractionale, politistii de frontiera au descoperit si retinut in vederea confiscarii peste 31.000 pachete cu tigari diferite marci provenite din contrabanda, in valoare de peste 275.030 lei.
Dupa audierea celor 28 de persoane, procurorii D.I.I.C.O.T. - S.T. Iasi au dispus masura retinerii pentru 24 de ore fata de 10 inculpati.
Cercetarile continua, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iasi, in vederea documentarii intregii arii infractionale.
Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana