5 aprilie 2016

Misiune indeplinita. Politistii de frontiera romani au participat cu succes la o noua operatiune internationala desfasurata sub egida FRONTEX


 Politistii de frontiera, membri ai echipajului navei maritime "Stefan cel Mare" din dotarea Garzii de Coasta, se intorc astazi acasa, dupa o misiune Frontex care s-a desfasurat in Marea Mediterana timp de trei luni.In cadrul misiunilor desfasurate, politistii de frontiera romani au salvat, transbordat si transportat 995 migranti, care se aflau in pericol pe ambarcatiuni de mici dimensiuni si supraaglomerate, ce navigau in Marea Mediterana si care, ulterior, au fost predati autoritatilor italiene pentru efectuarea formalitatilor specifice.
De asemenea, in perioada 08.04-08.05.2016, Politia de Frontiera Romana va detasa, in zona operationala Lesvos din Grecia, alti 62 politisti de frontiera, o nava maritima  si 6 autovehicule, care vor participa la misiuni de supraveghere a frontierei, coordonate de Agentia Frontex.
In perioada 27.12.2015 - 05.04.2016, nava maritima de supraveghere MAI 0201 "Stefan cel Mare" din dotarea Politiei de Frontiera Romane a participat la Operatiunea Comuna "EPN TRITON 2016", organizata de Agentia Europeana FRONTEX (Agentia Europeana pentru Managementul Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) ce s-a desfasurat la frontierele maritime externe ale U.E.
Nava Politiei de Frontiera Romane a executat misiuni individuale de patrulare, cercetare, cautare si salvare in Marea Mediterana, la frontiera maritima din sudul Italiei, alaturi de fortele de politie si de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune.
S-a avut in vedere intreprinderea de masuri comune pe linia controlului fluxurilor migrationiste la frontierele maritime ale spatiului comunitar, cresterea operativitatii schimbului de date si informatii intre autoritatile de aplicare a legii din aceste tari, precum si un schimb eficient de experienta intre politistii de frontiera europeni.
Politistii de frontiera romani au executat 8 misiuni, cu un total de 71 zile de patrulare, timp in care nava Garzii de Coasta a parcurs 8.358 mile marine.
Pe durata misiunilor, echipajul navei a supravegheat si monitorizat peste 1.803 mijloace navale de diferite dimensiuni care au tranzitat zona de patrulare, in scopul prevenirii migratiei ilegale si a altor infractiuni de frontiera.
Obiectivul principal al Operatiunii Comune "EPN TRITON 2016" a fost reprezentat de asistarea autoritatilor italiene in supravegherea si controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene,  precum si de cautare si salvare a persoanelor aflate in dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externa a Uniunii Europene.
In perioada detasarii navei in aria operationala, in baza solicitarilor Centrului de Coordonare al Operatiunii Frontex, politistii de frontiera romani de pe nava "Stefan cel Mare" au salvat si transferat la bordul navei Garzii de Coasta 995 migranti (copii, femei si barbati) care se aflau pe ambarcatiuni gonflabile ce navigau in Marea Mediterana.  Au fost efectuate procedurile specifice in astfel de cazuri la bordul navei romanesti (triere si evaluare medicala), iar ulterior persoanele in cauza au fost transportate in porturile italiene si predate autoritatilor, pentru efectuarea procedurilor specifice.
Activitatea este o continuare a operatiunilor de control la frontiera organizate de Frontex, in cadrul carora Politia de Frontiera Romana a avut o contributie semnificativa, atat din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cat si din punctul de vedere al numarului, al profilurilor si al profesionalismului expertilor detasati, aprecierile venind atat din partea autoritatilor italiene, cat si din partea Agentiei Frontex. Operatiunea a fost finantata de catre Agentia Frontex.
De asemenea, ca urmare a angajamentelor asumate de tara noastra de a contribui la efortul european de gestionare a fluxului de migranti din Grecia, in perioada urmatoare Politia de Frontiera Romana va contribui cu resurse umane si mijloace tehnice suplimentare in cadrul unui alt proiect coordonat de Agentia Frontex - “Poseidon Rapid Intervention"- Grecia.
In acest sens, in perioada imediat urmatoare, Politia de Frontiera Romana va detasa, in zona operationala a misiunii Frontex din Grecia, 62 de politisti de frontiera, o nava maritima, un autocar si 5 autospeciale de patrulare, tara noastra avand cea mai consistenta oferta de sprijin, dupa cele ale Frantei si Germaniei.
  

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana