25 aprilie 2016

Traficul prin punctele de la frontiera a crescut cu 15% in perioada Floriilor


In aceasta perioada, ca urmare a faptului ca Sarbatorile Pascale readuc in tara multi dintre cetatenii romani aflati in strainatate, pentru a-si petrece aceste zile impreuna cu familia si rudele, in punctele de trecere a frontierei sunt inregistrate cresteri ale valorilor de trafic, in special pe sensul de intrare in Romania, fapt pentru care Politia de Frontiera Romana a dispus toate masurile aflate in competenta pentru reducerea timpilor de asteptare si asigurarea unui control eficient, operativ si civilizat.
Astfel, s-au luat masuri de suplimentare a personalului care isi desfasoara activitatea la controlul documentelor si de crestere a numarului arterelor de control din punctele de frontiera, in limita configuratiei acestora. Este folosita la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei si in cele mai aglomerate, in functie de trafic, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare in tara si echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.
In prezent, peste 3.000 de politisti de frontiera desfasoara, zilnic, activitati de supraveghere si control la frontiera de stat, fiind dispuse masurile necesare pentru o supraveghere sporita a frontierei, respectiv prevenirea si combaterea migratiei ilegale si a contrabandei cu bunuri de larg consum.
Statistica
La sfarsitul saptamanii trecute, in intervalul 22- 25.04.a.c., perioada in care ortodocsii catolici au sarbatorit Sf. Gheorghe si Floriile, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 505.550 de persoane, din care 267.300 pe sensul de intrare in tara, cele mai tranzitate fiind punctele de trecere a frontierei din vestul tarii si cele aeroportuare. In acelasi interval de timp, intr-o perioada normala, la frontiera sunt inregistrate 440.000 treceri persoane, din care 218.000 pe sensul de intrare in Romania si 222.000 la iesirea din tara, constatandu-se o crestere a traficului la frontiera cu peste 15%.
Totodata, frontiera Romaniei a fost tranzitata de 148.000 mijloace de transport, 77.800 fiind pe sensul de intrare in tara.
Cele mai aglomerate au fost punctele de trecere de la frontiera comuna romano-ungara, unde au trecut granita, la sfarsitul saptamanii trecute peste 160.000 persoane, din care 90.000 pe sensul de intrare in tara.
De asemenea, valori ridicate de trafic s-au inregistrat si prin punctele de trecere aeroportuare, unde au trecut frontiera aproximativ 118.000 persoane.
Recomandari
Pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera Romana recomanda participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.
Reamintim ca pentru a veni in sprijinul participantilor la trafic, Politia de Frontiera Romana a dezvoltat o aplicatie on-line, disponibila pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Aceasta aplicatie on-line prezinta o medie a timpilor de asteptare in punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afisate sunt actualizate in functie de dinamica traficului in punctul de trecere respectiv, la un moment dat. Timpul de asteptare pentru efectuarea controlului de frontiera va fi monitorizat la nivelul tuturor punctelor de trecere si va fi actualizat in aplicatia respectiva.
Verificari sistematice la frontiera
Reamintim ca, incepand cu luna noiembrie 2015, Politia de Frontiera Romana, in cooperare cu celelalte institutii care au atributii in punctele de trecere a frontierei, efectueaza verificari sistematice cetatenilor din state membre UE si non-UE care tranziteaza frontiera, atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara, in conformitate cu prevederile legislatiei interne si internationale. Scopul acestor masuri este prevenirea tranzitarii frontierei de catre persoane, provenite din state aflate in zonele de conflict, care pot derula activitati ce reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne si externe.
In acest sens, apelam la intelegerea celor care tranziteaza frontiera in aceasta perioada si precizam ca au fost dispuse toate masurile aflate in competenta institutiei pentru reducerea timpilor de asteptare si ca depunem toate eforturile in vederea asigurarii unui echilibru intre securitatea cetatenilor si fluenta traficului de calatori.
Politia de Frontiera a pus la dispozitia participantilor la traficul transfrontalier numarul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizarile fiind preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.
Informatii privind punctele de trecere a frontierei sunt disponibile pe pagina de internet a Politiei de Frontiera Romane: www.politiadefrontiera.ro.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana