22 iunie 2015

Perchezitii la persoane banuite de trafic de migranti


Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Oradea impreuna cu politisti din cadrul B.C.C.O. - Oradea, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Oradea efectueaza 16 perchezitii, pentru destructurarea unei grupari transfrontaliere de crima organizata, specializata in trafic de migranti.
La data de 22 iunie a.c., politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Oradea impreuna politisti ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Oradea, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea, efectueaza 16 perchezitii, dintre care 12 in judetul Bihor si 4 in judetul Arad, la domiciliile a 14 persoane banuite ca fac parte dintr-un grup infractional organizat, specializat in trafic de migranti.
La activitati participa si politistii Serviciului pentru Actiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bihor, politisti specializati in combaterea criminalitatii organizate din Arad, Cluj si Bucuresti.
Din cercetari s-a stabilit ca, in cursul acestui an, un barbat de 54 de ani, din Turcia ca, ar fi initiat si constituit un grup infractional organizat, impreuna cu un barbat de 43 de ani, din Ungaria, in scopul savarsirii infractiunilor de trafic de migranti si trecere frauduloasa a frontierei de stat. La respectiva grupare infractionala ar fi aderat ulterior noua bihoreni si trei aradeni, sprijinind activitatea infractionala sub diferite forme.
Grupul infractional organizat era structurat astfel incat fiecare membru avea un rol in desfasurarea activitatilor ilegale.
Astfel, barbatul de 54 de ani, din Turcia, liderul gruparii, este banuit ca s-ar fi ocupat de racolarea migrantilor de origine siriana, carora, prin intermediul unor membri, le-ar fi asigurat transportul si calauzirea pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania.
Ulterior, migrantii erau preluati de alti membri ai gruparii infractionale, de origine siriana sau turca, care le-ar fi asigurat cazarea si transportul pe teritoriul Romaniei.
De asemenea, liderul gruparii este banuit ca ar fi coordonat, atat direct cat si prin intermediul barbatului de 43 de ani din Ungaria si a unui cetatean turc, activitatea infractionala a membrilor grupului care se ocupau cu transportarea, cazarea si calauzirea migrantilor peste frontiera de stat a Romaniei.
Odata ajunsi ilegal in Ungaria, migrantii erau preluati de alti membri ai gruparii si transportati in tari ale Uniunii Europene.
Liderul gruparii ar fi incasat pentru fiecare migrant, caruia ii facilita transportul pana intr-o tara a Uniunii Europene, sume cuprinse intre 8.000 si 10.000 de euro.
La finalizarea perchezitiilor, 14 persoane vor fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea, pentru audieri si dispunerea masurilor legale.
In cauza, s-a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii si al Departamentului de Informatii si Protectie Interna.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana