20 iunie 2015

Tigari ascunse in stupi, descoperite la contrabandistii din Botosani


Politistii de frontiera din cadrul S.T.P.F. Botosani, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Botosani, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informatii si Protectie Interna au destructurat o grupare infractionala care desfasura activitati ilicite in sfera contrabandei cu tigari si care actiona pe raza judetului Botosani. In data de 19 iunie a.c. au fost desfasurate 24 perchezitii domiciliare, efectuate la membrii gruparii, la mai multe adrese de pe raza judetului Botosani, Suceava, Iasi si Bucuresti, de unde au fost ridicate in vederea confiscarii cantitatea de 1.700 pachete de tigaride diferite marci - unele ascunse in stupi de albine, importante sume de bani, aparatura specifica de supraveghere/monitorizare, 19 telefoane mobile, un pistol cu bile si alte obiecte/inscrisuri utile cauzei. In perioada documentarii activitatii infractionale, politistii de frontiera au mai descoperit si ridicat in vederea confiscarii cantitatea de peste 9.578 pachete cu tigaridiferite marci provenite din contrabanda, in valoare de peste 86.000 lei. Dupa audierea celor 20 de persoane, procurorii D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Botosani au dispus masura retinerii pentru 24 de ore fata de 3 inculpati si controlul judiciar fata de 4 suspecti.
Monitorizarea membrilor gruparii si modus operandi
In urma unor activitati informativ-operative, desfasurate in perioada decembrie 2014 - mai 2015, politistii de frontiera din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Botosani, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Botosani, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informatii si Protectie Interna au derulat actiuni specifice pentru documentarea activitatii infractionale a unei grupari infractionale care desfasura activitati ilicite in sfera contrabandei cu tigari si care actiona pe raza judetului Botosani.

Gruparea avea in componenta cetateni romani si moldoveni, iar liderii acesteia au reusit sa imprime intregii grupari un ritm alert de actiune, dovedind pe parcursul functionarii o deosebita eficienta si mobilitate in actiune si chiar deschidere la noi metode pentru a-si asigura o baza stabila de profit.

Suspectii - cetateni romani si moldoveni - au constituit o grupare infractionala organizata, transnationala, care incepand cu luna aprilie 2014 a desfasurat activitati de contrabanda cu tigari din R. Moldova si Ucraina, tigarile fiind introduse ilegal in Romania, ascunse in locasuri special amenajate in caroseriile autovehiculelor cu care acestia circulau sau trecute ilegal frontiera peste raul Prut de catre cetateni moldoveni cu ajutorul unor barci.

Membrii gruparii aactionau coordonat, fiind structurati pe mai multe paliere.

Din palierul de furnizare a tigarilor faceau parte cetateni ucraineni si moldoveni precum si o parte dintre suspectii romani.

Al doilea palier era reprezentat de cinci suspecti. In cadrul acestuia, A. R. este cel care finanta si organiza detaliile comiterii faptelor ilegale si implicit valorificarea tigarilor, ceilalti avand rolul de a transporta tigarile provenite din contrabanda de la frontiera catre interior si de a le depozita in diverse locuri, de unde urmeaza a fi preluate pentru comercializare si de a supraveghea traseul urmat si comunicatiile aferente pentru a anunta eventualele controale in trafic.

Al treilea palier, format din sase suspecti, avea rolul de a prelua tigarile de contrabanda pentru a le valorfica ulterior catre diferite persoane de pe raza judetelor Botosani, Iasi si Bucuresti.

In perioada monitorizata membrii gruparii au traficat 51450 pachete cu tigari de provenienta extracomunitara cauzand un prejudiciu de aproximativ 500.000 lei.
Perchezitiile
Activitatea de documentare a fost incheiata in data de 19 iunie a.c., cand politisti de frontiera din cadrul S.T.P.F. Botosani, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Botosani, impreuna cu politisti din cadrul S.C.C.O. Botosani, efective de jandarmi si inspectori ANAF, au efectuat 24 perchezitii domiciliare la mai multe adrese, de pe raza judetului Botosani, Iasi si Bucuresti, fiind identificate persoane suspecte ca fac parte din gruparea infractionala si duse la audieri.

La una dintre locuintele din judetul Botosani, politistii de frontiera au descoperit in urma perchezitiilor 500 pachete de tigari, ascunse in interiorul unui stup de albine.

In total, in urma perchezitiilor au fost descoperite si ridicate / indisponibilizate in vederea continuarii cercetarilor: 1.700 pachete de tigari de diferite marci ascunse inclusiv in stupi de albine, importante sume de bani (67.796 lei), aparatura specifica de supraveghere / monitorizare (statii de emisie receptie, etc), 19 telefoane mobile, un pistol cu bile marca Bawer si alte obiecte/inscrisuri utile cauzei.

In perioada documentarii activitatii infractionale, politistii de frontiera au descoperit si retinut in vederea confiscarii cantitatea de peste 9.578 pachete cu tigari diferite marci provenite din contrabanda, in valoare de peste 86.000 lei.

Dupa audierea celor 20 de persoane, procurorii D.I.I.C.O.T.- B.T. Botosani au dispus masura retinerii pentru 24 de ore fata de 3 inculpati si masura controlului judiciar fata de 4 suspecti.

In cauza continua cercetarile de catre procurorul D.I.I.C.O.T. impreuna cu politistii de frontiera din cadrul S.T.P.F. Botosani.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana