13 iunie 2015

Retea de contrabandisti romani si moldoveni, destructurata de autoritatile celor doua tari

Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, impreuna cu lucratori din cadrul Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Iasi si cu sprijinul informativ si tehnic al Serviciului Roman de Informatii, in colaborare cu autoritatile din R. Moldova, au efectuat 15 perchezitii domicilare simultane si au destructurat o retea care desfasura activitati ilicite in sfera contrabandei cu produse accizabile, si care actiona pe teritoriul Romaniei si al R. Moldova. Autoritatile romane au colaborat cu Centrul National Anticoruptie al Republicii Moldova, in urma actiunilor desfasurate fiind retinut pentru 24 de ore un cetatean R. Moldova, patru cetateni romani sunt cercetati pentru complicitate, iar pe numele unui politist de frontiera cu functie de conducere din R Moldova a fost emis mandat de arestare in lipsa. Pentru facilitarea introducerii unor importante cantitati de tigari peste raul Prut, cetateanul moldovean a propus si oferit politistilor de frontiera romani autorizati in cauza, cu titlu de mita, suma totala de 7.500 euro. Operatiunile de contrabanda au fost monitorizate, astfel fiind introduse in Romania 66.500 pachete de tigari, pentru care s-a creat un prejudiciu bugetului de stat in valoare de aproximativ 800.000 lei.

In noiembrie 2014, un politist de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Tutora a formulat un denunt cu privire la faptul ca a fost contactat in mai multe randuri de un politist de frontiera din R. Moldova, care i-a propus sa faciliteze introducerea unor importante cantitati de tigari peste raul Prut, in schimbul a 50 euro pe bax introdus.

Astfel, a fost organizata o actiune comuna de catre Parchetul General al Romaniei prin Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi si Procuratura Anticoruptie a Republicii Moldova prin Centrul National Anticoruptie pentru destructurarea retelei.

In cadrul actiunii, pe teritoriul Romaniei, au fost desemnati sa documenteze activitatea infractionala politisti de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi si ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Iasi.

Pentru documentarea completa a activitatii infractionale, in perioada decembrie 2014 - iunie 2015, procurorul desemnat a autorizat introducerea supravegheata in Romania, peste raul Prut, a mai multor transporturi de tigari de contrabanda, cantitatea totala fiind de 66.500 pachete de tigari. Pentru aceste transporturi, suspectii, un cetatean R. Moldova, Veaceslav N., in varsta de 33 de ani, si patru cetateni romani, au oferit politistilor de frontiera romani suma de 7.500 pentru ajutorul acordat, bani ce au fost depusi la dosarul cauzei, conform prevederilor legale.

In data de 12.06.2015, sub coordonarea procurorilor de caz din Romania si Republica Moldova, s-a organizat o actiune in care au fost efectuate, simultan 15 perchezitii domicilare - 7 pe teritoriul Romaniei si 8 pe teritoriul R. Moldova. Astfel, in urma actiunii pe teritoriul Romaniei, la domiciliul lui Costel C., cetatean roman, in varsta de 61 de ani, din Iasi, au fost descoperite 8.745 pachete de tigari de provenienta R. Moldova, 250 grame tutun DRUM, fara timbru de acciza si 10l alcool.

Astazi, procurorii romani au masura retinerii pentru 24 de ore a cetateanului R. Moldova Veaceslav N., sub aspectul savarsirii infractiunilor de dare de mita, introducere in sau scoatere din tara prin orice mijloace a bunurilor sau marfurilor prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal si instigare de trecere frauduloasa a frontierei de stat, au propus instantei arestarea in lipsa a cetateanului roman Paul P., iar pe numele celor trei cetateni romani implicati in activitatea infractionala au pus in miscare actiunea penala pentru savarsirea infractiunilor de introducere in sau scoatere din tara prin orice mijloacre a bunurilor sau marfurilor prin alte locuri decat cele stabilite pentru controlul vamal si dare de mita.

Pe teritoriul Republicii Moldova a fost retinuta o persoana, iar pe numele a doi barbati, dintre care unul este politist de frontiera cu functie de conducere, au fost emise mandate de arestare in lipsa.

Activitatea informativ-operativa a fost realizata cu sprijinul informativ si tehnic al Serviciului Roman de Informatii.

Cercetarile continua in vederea stabilirii intregii arii infractionale urmand ca la finalizare sa fie luate masurile legale in consecinta.

Arhivă blog

Youtube - Politia de Frontiera Romana